AMSTERDAM - Bikkels zijn het, de leerlingen van basisschool Witte Tulp en de Timotheusschool, die regen en wind trotseren tijdens hun praktische verkeersexamen. Maar dat niet alleen, vertelt wethouder Pieter Litjens die groot respect heeft voor deze jonge fietsers. Hij fietste mee met de eerste leerling die aan het begin van het parcours al meteen de drukke Baden Powellweg moest oversteken.

Dit jaar doen maar liefst 5500 kinderen uit groep 8 het praktische verkeersexamen. Er zijn zes parcoursen waar tot en met de zomer examens worden gefietst. Er zijn nu 175 Amsterdamse basisscholen die meedoen. De afgelopen 3 jaar is het aantal scholen enorm gegroeid, van 59% naar 80%. We zijn er dus nog niet, want eigenlijk moet ieder kind leren om veilig én zelfstandig naar school te fietsen.

Verkeerslabel

Verkeersplein Amsterdam verzorgt namens de gemeente Amsterdam de verkeerseductie voor Amsterdamse scholen. Er zijn verschillende projecten waar scholen uit kunnen kiezen. Een van de mogelijkheden is de complete verkeerslijn, waarin voor alle groepen een lesprogramma wordt aangeboden. Een van de 21 scholen die daar voor kiezen is de Timotheusschool. De directeur ontvangt hiervoor uit handen van de wethouder het verkeerslabel voor een verkeersactieve school. Scholen kunnen zonder kosten gebruik maken van het verkeerseducatieaanbod.