AMSTERDAM - Welke invloed heeft de ongekend populaire Pop art uit de jaren zestig op het werk van hedendaagse jonge kunstenaars? Vanaf 8 november toont Galerie Fleur en Wouter vier kunstenaars die met de technieken en thema's van de Pop art hún vertaalslag maken naar hedendaagse mode, fotografie, sculptuur en illustratie.


Kunst voor een groter publiek
Wie kent niet de werken van Richard Hamilton en Roy Liechtenstein. Kunstenaars van de Pop art zochten naar een onpersoonlijke stijl, zoals bijvoorbeeld uit de reclame. Door ook producten uit de populaire cultuur als onderwerp te nemen maakten deze kunstenaars hun werk minder elitair en voor een groter publiek toegankelijk. Niet toevallig is dit dezelfde doelstelling als die van Fleur & Wouter. Wouter: “Met de galerie willen we een jonge doelgroep bereiken en hun helpen bij hun eerste stappen in de galeriewereld.”

In deze tentoonstelling tonen Lieselot Elzinga, Jackson Bowley, Dagmar Stap en Floor van het Nederend hoe ze met hun materiaalgebruik, thematiek en boodschap in de traditie van de Pop art staan.

Glamrock en cosmectica
De glamrock-achtige mode-ontwerpen van Lieselot Elzinga lijken weggelopen uit de roemruchte studio the Factory van Andy Warhol. Haar werk beperkt zich niet alleen tot mode en de galerie wordt geen saaie white cube, want met sculpturen en video’s bouwt ze hem om tot een ruimtevullende installatie. Jackson Bowley noemt zichzelf beauty photographer. Zijn foto’s spelen met de merkwaardige esthetiek van reclamefoto’s, zoals die voor cosmetica. Zijn modellen zijn voorbeelden van een tot in het absurde doorgevoerd schoonheidsideaal.

Afval als kunst
Dagmar Stap speelt met definities van het kostbare en het waardeloze, van afval en kunst. Condooms, peuken en vervelende blauwe brieven zijn onderwerpen van haar geborduurde sculpturen. Floor van het Nederend werkt in een duistere stijl die doet denken aan underground comics en punk flyers. Zijn tekeningen leren je stripverhalen als kunst te beschouwen.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend door cultfiguur en 'miss facelift' Marijke Helwegen.

OPENING
vrijdag 8 november | 17:00 - 21:00
Openingsspeech door Marijke Helwegen | 18:00

TENTOONSTELLING
8 november - 8 december

OPENINGSTIJDEN
Donderdag & vrijdag | 16.00 - 19.00
Zaterdag & zondag | 12.00 - 18.00
Op afspraak

ADRES
Van Ostadestraat 43A
Amsterdam

www.galeriefleurenwouter.com