AMSTERDAM - De podcast Muziekologie duikt in haar nieuwe aflevering in de toenemende populariteit van Nederlandstalige popmuziek en hiphop.

In je moerstaal
Miljoenen streams op Spotify en duizenden views op Youtube. De nieuwe Nederlandse popmuziek is niet meer in aankomst, het is gearriveerd! Artiesten als Tabitha, Maan, Snelle en Bizzy scoren de ene hit na de andere. Wat is toch het succes van Nederlandse hiphop? En waarom worden er zoveel jaren 90-samples gebruikt? Aan de hand van de hits van Kris Kross Amsterdam zoeken we de verklaring van het succes deze toppers. Muziekologie is de enige Nederlandstalige podcast met verhalen uit de popmuziek, en wat daarvan de invloed is op de huidige muziek en maatschappelijke ontwikkelingen.

Format van Muziekologie podcast
Waar muziek klinkt, is een verhaal. De podcast Muziekologie laat luisteraars kennis maken met de verhalen en betekenissen achter popmuziek. De hits waar we vandaag naar luisteren zijn niet zomaar ontstaan en kennen een rijke geschiedenis. Soulnummers kennen een geschiedenis van empowerment van zwarte luisteraars middels de songteksten. Disco-zanger Sylvester scoort reeds in 1978 grote hits over non-gender in de hitlijsten. Podcast-hosts Nick van Zuijlen en Martin Mol willen deze rijke geschiedenis dan ook meegeven aan hun luisteraars. De technische aspecten over ritme, harmonieën en melodieën worden achterwege gelaten, Muziekologie gaat over:

- Verhalen achter hits en artiesten
- De songteksten en de artiest in hun persoonlijke en maatschappelijke context
- Hoe een nummer tot stand komt
- Invloeden in de muziekgeschiedenis die van invloed zijn geweest op hedendaagse popmuziek.

Lancering en verspreiding
Iedere dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast-serie. De aflevering kan via iTunes, Spotify en andere populaire podcast-apps beluisterd worden.