AMSTERDAM - Een roofvogel in een winkelcentrum, een kameel bij een intocht, een parkietje op een braderietje. Dat lijkt grappig en leuk, maar dat is het niet. Althans, niet voor het dier. Organisatoren van evenementen met dieren zijn verplicht een vergunning aan te vragen.

Er worden strengere eisen gesteld aan het welzijn van dieren tijdens een feestje. Met deze vergunningplicht krijgt Amsterdam inzicht in het aantal evenementen waarbij dieren worden gebruikt en wordt gecontroleerd of de dieren goed worden verzorgd.

Rendier, kameel, koe

Dieren hebben last van stress op plekken met veel meer bekijks dan ze zijn gewend. Denk aan: opnames voor een reclamecampagne met een rendier, een intocht met een kameel, een roofvogelshow in een winkelcentrum, een 'levende' kerststal, en een koe met kalf om de openingsceremonie van een broodjeszaak op te leuken.

Wens kenbaar gemaakt

Amsterdam zou het liefst het gebruik van dieren bij evenementen geheel verbieden, maar dit kan alleen door de landelijke overheid worden geregeld. Wethouder Ivens heeft deze wens bij minister Schouten kenbaar gemaakt.

Het vergunningplichtig maken van evenementen met dieren wordt geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De wijziging wordt in het tweede kwartaal van 2018 voor inspraak vrijgegeven. Voor de zomer wordt de besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Vergunning aanvragen?

Voor alle evenementen met een dier, moet u vooraf een vergunning aanvragen. Ook moeten de organisator en de dierbegeleiders zich aan een aantal landelijke voorwaarden houden als er (bedrijfsmatig) huisdieren worden ingezet.