AMSTERDAM - De nieuwe groenstrook langs de toegang naar de Piet Heintunnel is bijzonderder dan je op het eerste gezicht zou denken. De planten zijn speciaal geselecteerd om het fijnstof van het verkeer af te vangen.

Fijnstof zijn kleine deeltjes die in de lucht zweven en die je niet kunt zien. Dit kan van alles zijn: stoffen die worden uitgestoten door auto’s en brommers, maar ook natuurlijke stoffen, zoals zand en zeezout. Te veel fijnstof inademen is slecht voor de gezondheid.

Haartjes op het blad

Tim Blokker, manager Groen van het stadsdeel, legt uit waarom de planten bij de Piet Heintunnel zo speciaal zijn: “Deze planten nemen fijnstof op via kleine haartjes op het blad. Als je met een vergrootglas kijkt, kun je die haartjes zien. Deze planten zijn speciaal gekweekt om zo veel mogelijk fijnstof op te nemen; ze hebben veel meer en langere haartjes dan normale planten.”

Waarom staan hier verschillende planten?

“Dat geeft een mooi totaalbeeld: lichte en donkere planten door elkaar, met en zonder bloemen en sommige houden hun blad in de winter. Afwisseling is bovendien goed voor de biodiversiteit.”

Hoe hoog worden ze?

“Zo’n twee tot drie meter. Een mooie buffer tussen het Rietlandpark en het drukke verkeer van en naar de tunnel.”

Komen er meer fijnstofvangers?

“Ze kunnen overal nuttig zijn, fijnstof dwarrelt namelijk overal in Amsterdam. Je hebt veel planten nodig om resultaat te boeken, dus alle kleine beetjes helpen. Maar langs drukke wegen hebben ze natuurlijk het meeste effect. Daarom hebben we ze ook geplant langs de Gooiseweg en in het Darwinplantsoen. We gaan kijken waar we ze nog meer kunnen planten.”