AMSTERDAM - Producent Pieter Jan Brugge, die drie films van Michael Mann begeleidde, komt naar Eye vanuit Los Angeles om te praten over het werk van de perfectionist uit Hollywood. Mann verwierf zijn grootste bekendheid met de tv-serie Miami Vice, de misdaadthrillers Heat en Thief en het kassucces The Last of the Mohicans. Eye vertoont alle twaalf speelfilms en afleveringen van de door Mann ontwikkelde televisieserie Miami Vice.

Heat & Vice: The Films of Michael Mann, 30 augustus t/m 18 september 2019; films, gasten, live muziek en filmtalkshows. Eye Filmmuseum, IJpromenade 1,1031 KT Amsterdam, eyefilm.nl/michaelmann

Hoofdgast van het Michael Mann-retrospectief is Pieter Jan Brugge, producent van Heat, The Insider, Miami Vice (de film) en regisseur van The Clearing, met sterren Robert Redford, Willem Dafoe en Helen Mirren.

Pieter Jan Brugge is beschikbaar voor interviews op zaterdag 31 augustus van 14.00 - 17.00. Aanvragen graag per mail naar marnixvanwijk@eyefilm.nl.

Openingsavond met Pieter Jan Brugge
Voorafgaand aan de vertoning van Michael Mann's regiedebut Thief (1981) geeft Pieter Jan Brugge inzicht in werkethos en drijfveren van Michael Mann, die als een van de meest perfectionistische regisseurs in Hollywood geldt. Mann schrijft en produceert al zijn films zelf en houdt complete creatieve controle. Brugge gaat ook in op Manns uitzonderlijke talent om publieksfilms te maken die niet alleen intelligent en spannend zijn, maar ook entertainend en stilistisch baanbrekend. 30 aug 20.00

Masterclass Pieter Jan Brugge
Pieter Jan Brugge praat met Gouden Kalf-winnaar en gespreksleider Jean van de Velde (All Stars, Lek, Hoe duur was de suiker) over techniek, stijl en onderwerpskeuze van Michael Mann als producent, regisseur, scenarist en artdirector. Wat kunnen we leren van Mr. Cool?

Michael Mann
De in 1943 in Chicago geboren regisseur geldt als de meester van de 'urban noir', waarin de gruizige kanten van het grotestadsleven vorm krijgen in gestileerde beelden. Manns helden zijn existentiële eenlingen; ze streven naar grootsheid en zijn doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of de hel leidt. Dit geldt zowel voor professionele dieven Frank (Thief, James Caan) en Neil (Heat, Robert De Niro) als voor klokkenluider Jeffrey (The Insider, Russell Crowe) en taxichauffeur Max (Collateral, Jamie Foxx).

Manns protagonisten zijn mannen met een missie die hun weg zoeken door de stadsjungle. Huurmoordenaars, serial killers, geharde detectives, dieven of supercoole agenten in een glitzy Miami: ze volgen het pad dat ze moeten gaan in een variëteit van stijlen – van thriller, neonoir en suspense tot hardboiled politiedrama en sociale kritiek. Sterke vrouwen (Marillon Cotillard in Public Enemy; Madeleine Stowe in The Last of the Mohicans) begeleiden de loners op hun weg, maar staan wel op het tweede plan.