AMSTERDAM - GeenStijl en twitteraar Eendevanger moeten Patricia Paay een schadevergoeding van 30.000 euro betalen voor het verspreiden van een seksvideo van haar. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald. Paay had 450.000 euro geëist.

In februari vorig jaar lekte de privéfilm uit via onder meer twitteraar Eendevanger. GeenStijl plaatste op de website een linkje naar die video. Paay eiste een schadevergoeding. Ze zegt dat de film zonder haar toestemming is gepubliceerd en dat ze door de verspreiding ervan veel schade heeft geleden.

GeenStijl erkent dat publicatie van de film niet goed was, maar zegt ook dat niet gedaan te hebben. De site plaatste een link. "Niet meer dan een verwijzing naar de echte openbare vindplaats dus", vindt GeenStijl. Daar is de rechtbank het niet mee eens. Het embedden van het filmpje heeft namelijk hetzelfde effect als het zelf online publiceren ervan.

Smaakvol
"Het is natuurlijk niet aan de rechtbank om te oordelen of GeenStijl op journalistiek verantwoorde en smaakvolle wijze handelt, maar journalistieke vrijheid is niet onbegrensd", schrijft de rechtbank ook.

De partijen probeerden na de zitting in mei nog tot een schikking te komen, maar dat mislukte.Tijdens de zitting vertelde Paay eerder dat het publiceren van het filmpje het ergste is wat haar ooit is overkomen. Ze ondervindt nog dagelijks last van wat er is gebeurd.