AMSTERDAM - Gisteravond werd in het centrum van Amsterdam bij de Weteringschans, onderaan een trap, een bewusteloze donkere man in keurige kleding op straat aangetroffen door passanten; die de man niet ‘wakker’ kregen.

Er bleek al eerder gebeld te zijn met de politie, maar een vermoedelijke dronken man op straat heeft geen prioriteit. Pas toen meerdere passanten zich zorgen maakten om de totaal bewegingloze man die niet reageerde, bijna geen pols leek te hebben, kwam de opnieuw opgeroepen politie met spoed en daar achteraan een ambulance. De omstanders hadden de man inmiddels in een stabiele zij-ligging gelegd.

Wat de omstanders niet lukte, lukte de agenten wel, door een bepaald trucje op de man toe te passen reageerde de Engelssprekende man uiteindelijk en bleek …teveel gedronken te hebben. Na controle nam het ambulance-personeel de man niet mee, want er was niets ernstigs aan de hand.

Waarna de man ook daarna weer in bijna coma-achtige slaap ging liggen. Omdat de man niet zo op straat kon blijven liggen, moest er iets geregeld worden. Bij het Leger des Heils mogen geen dronken mensen gebracht worden werd gemeld; dus het enige wat de politie kon doen, wiens verantwoordelijkheid het nu was, was dat de man werd aangehouden. Vervolgens werd de man met een politiebusje naar een plek binnen de politie-eenheid gebracht om deze ‘gevaarlijke’ roes in een speciale cel uit te slapen.

De omstanders die hadden geholpen werden door de politie bedankt. Allen waren blij dat het minder erg was dan men had gedacht. Maar het fijne was om te weten dat Amsterdammers en politie gezamenlijk optreden als iemand hulpeloos op straat ligt!