AMSTERDAM - Houten bouwhekken met plantenbakken; als je woonachtig bent in Amsterdam is de kans groot dat je ze weleens tegen bent gekomen. De sociale onderneming ‘Groene Bouwhekken’ verhuurt sinds 2016 deze bijzondere bouwhekken die bouwplaatsen letterlijk en figuurlijk opfleuren. En dat werpt z’n vruchten af, want het Utrechtse bedrijf groeit als kool!

Van poten tot bloei
Precies 5 jaar geleden plaatste de bedenkers van Groene Bouwhekken eigenhandig de eerste versie van het product bij het Jaarbeursplein in Utrecht. Toen nog houten panelen met plantenbakken, die aan bestaande stalen bouwhekken werden bevestigd. Nu - vijf jaar, twee productinnovaties en ruim 100 projecten voor tientallen gemeentes en aannemers als BAM, VolkerWessels, Stukton, TBI, Heijmans en Dura Vermeer verder - leveren ze hun grootste project tot nu toe op: 330 meter Groene Bouwhekken bij Amsterdam CS!

Kers op de taart
Aan de IJzijde van Amsterdam Centraal werkt aannemer Van Hattum en Blankevoort aan de realisatie van de IJboulevard. In het IJ komt onder het water een fietsenstalling met plek voor 4000 fietsen. Bovenop de stalling komt een strook van zo’n 6000 vierkante meter om te wandelen en te verblijven aan de kade met uitzicht over het IJ. Tijdens de bouw is de volledige kade afgeschermd met maar liefst 150 houten bouwhekken en plantenbakken om de veiligheid van voorbijgangers te waarborgen. Jennifer Smits, Coördinator Social Return bij Van Hattum en Blankevoort, is blij met het resultaat: “Vanuit ons duurzaamheidsbeleid willen we als aannemer maatschappelijke betrokkenheid tonen. Met de inzet van Groene Bouwhekken kunnen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen om weer terug te keren in het arbeidsproces. Of het nu gaat om hekken maken, vervoeren of het onderhouden van de hekken en planten, in de gehele keten is arbeidsparticipatie geborgd. Daarnaast ziet het er ook gewoon heel mooi uit! En niet geheel onbelangrijk; omdat het hier gaat om sociale inkoop mogen we de kosten van de Groene Bouwhekken opvoeren als invulling van onze social return verplichting.”

Steeds meer groene bouwplaatsen
De IJboulevard is één van de 13 locaties in Amsterdam waar op dit moment Groene Bouwhekken te vinden zijn. Waarom kiezen al die aannemers voor Groene Bouwhekken? Als je het aan mede oprichter Hugo Ward vraagt, krijg je het volgende antwoord: “We merken dat aannemers de tevredenheid van de omgeving (buurtbewoners, voorbijgangers en winkeliers) belangrijk vinden. Een houten bouwhek met een plantenbak eraan ziet er mooi uit en verminderd daardoor al een deel van de overlast. De juiste uitstraling in combinatie met de sociale impact die wij leveren en onze duurzame aanpak, doet het ‘m gewoon!”