AMSTERDAM - De Partij van de Ouderen pleit voor terugkeer van de populaire tramlijn 14 en plaatst de verdwenen lijn daarmee terug op de politieke agenda. De bekende actiegroep ‘Tram 14 mot blijfe’ is moegestreden en heeft besloten zichzelf op te heffen. ‘Bewoners voelen zich niet gehoord en weggezet als lastig.’

“De gevolgen van het verdwijnen van tramlijn 14 in West en Nieuw-West zijn dramatisch”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest. “Hier wonen ruim 150.000 mensen, dat is een stad met de omvang van Amersfoort en Den Bosch maar al deze mensen worden gewoon straal genegeerd door het stadsbestuur en het GVB”, zegt Van Soest die ook wijst op het grote aantal ouderen wat hier woont. "22 procent van alle ouderen in de stad wonen hier. Zeker na een zwaar coronajaar is de eenzaamheid alleen maar toegenomen en dat is een gigantisch maatschappelijk probleem waar ik echt wakker van lig. Als we daar iets tegen willen doen dan moet je natuurlijk niet het openbaar vervoer weghalen wat ze nog dat laatste stukje vrijheid gaf”, aldus Van Soest. Overigens is Nieuw-West het dichtstbevolkte stukje Nederland met de meeste inwoners per vierkante kilometer.

Actiegroep ‘Tram 14 mot blijfe’ gestopt
De bekende actiegroep ‘Tram 14 mot blijfe/Tram 14 mot trug’ heeft inmiddels aangegeven het bijltje erbij neer te gooien. “Wij hebben besloten het op te geven. Na jaren van actievoeren op verschillende niveaus voelen we ons als bewoners niet gehoord en weggezet als lastig”, zegt oprichter Shirley Brandeis. Voor Wil van Soest is dit een extra motivatie om de raad weer wakker te schudden. “De politiek heeft de mond vol van participatie maar als mensen dan daadwerkelijk hun mond opentrekken dan worden ze doodgezwegen. GVB directeur Van Huffelen is inmiddels vertrokken naar het Binnenhof en wethouder Dijksma is burgemeester van Utrecht geworden. Daarmee zijn ook alle gedane beloftes met de noorderzon vertrokken en dat mogen we niet laten gebeuren”, zegt Van Soest die refereert aan het onafhankelijke onderzoek naar het verdwijnen van tramlijn 14, dat door Dijksma was toegezegd. “Dit onderzoek is er nooit gekomen en daarmee is het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt gedaald. Het college is waarschijnlijk doodsbang voor de uitkomsten, maar wij willen dat het onderzoek er alsnog komt”, aldus Van Soest.

De Partij van de Ouderen zal woensdag, bij de behandeling van de Voorjaarsnota, een motie indienen om het onderzoek naar het verdwijnen van tramlijn 14 alsnog te laten plaatsvinden.