AMSTERDAM - Het maakt niet uit of men diep in oud-West of in een sjieke Amsterdamse buurt woont en al ruim 40 jaar klant is van de Bijenkorf en ANWB, Visa gold card, of een kaart gewoon, van zilver of goud heeft: leeftijd kent geen stadsgrens!


Deze week kregen namelijk oudere klanten die de Bijenkorf, of via ANWB, via ICS International Card Services betalen, plots een berichtje; “Als u op 1 september 75 jaar of ouder wordt dan wordt uw pas geblokkeerd”. Dat is niet niets! Hoeveel hotels willen niet een creditcard zien? Hoe veilig is een creditcard?

“In een snel veranderende wereld verwacht de samenleving steeds meer van banken en financiële dienstverleners. Zo wilt u als vaste klant erop kunnen vertrouwen dat wij onze zorgplicht nakomen en u altijd een verantwoord krediet bieden”, aldus de mededeling. Nergens staat daarin geschreven wat de cijfers in het hele land zijn van bijvoorbeeld creditcardschulden bij ouderen. Na 1 september 2021 komt een uitleg op welke manier men nog wel gebruik kan maken van de kaart(en)

Artikel 1 van de Grondwet biedt bescherming tegen alle vormen van discriminatie, ook discriminatie op basis van leeftijd. Toch lijkt het dat onder de mom van ‘zorgplicht’ oudere klanten, hier een vorm van discriminatie is. Het voelt als een vorm van ‘andere curatele’ stellen van ouderen...

Tja dit briefje zullen dus ook de grote ‘oudere jongens” uit de Quote 500 bij hun post hebben gekregen.. Maar “het is wel een botte wijze van omgaan met klanten” vinden sommige klanten. Men wil weliswaar voorkomen dat ouderen op latere leeftijd nog een creditcardschuld hebben. Maar wat als je klanten, klanten met kapitaal zijn? Die zijn nu behoorlijk overstuur!

In een tijd van creditcards intrekken gaat dan vast het volgende gebeuren: Straks lopen er weer oude(re) mensen met veel contact geld op zak... Want ze kunnen geen creditcard gebruiken. Met alle gevolgen van dien.