IJMUIDEN - Onder brede belangstelling heeft oud Tweede Kamerlid Gonny van Oudenallen dit weekend de Zeesluis IJmuiden geopend. In 2006 heeft in de Tweede Kamer haar motie Van Oudenallen/Zeesluis IJmuiden met steun van de meerderheid van haar Tweede Kamergenoten gezorgd voor de basis voor deze bijzondere sluis.


Met steun van toenmalige Minister Carla Peijs werd er daardoor een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van deze motie. Daarna werden gelden binnengehaald bij Gemeentes, Provincie Noord-Holland en het Rijk via een convenant. En in 2015 werd het mogelijk om de start te geven voor de aanleg van de Zeesluis IJmuiden.

Van Oudenallen is zeer vereerd dat zij de Zeesluis IJmuiden heeft mogen openen: “Acht jaar lang heb ik mij ingezet in de Gemeenteraad van Amsterdam voor deze sluis, als Gemeenteraadslid en als voorzitter van de Commissie Havens en Economie van Amsterdam. En daarna in de Tweede Kamer. In mijn maidenspeech meldde ik; ‘Overigens ben ik van mening dat de Tweede Zeesluis bij IJmuiden/Velsen er versneld moet komen! Het project is 8-12 jaar naar voren gehaald. Dat is mij dus gelukt!”

Ieder Tweede Kamerlid krijgt gemiddeld persoonlijk 2 x, in 4 jaar tijd, het voor elkaar een project werkelijk in gang te zetten. Van Oudenallen: “De werkgelegenheid in de afgelopen jaren, de stimulans voor de economie voor Noord-Holland en dit gebied en meer door deze nieuwe Zeesluis is groots geweest en blijft groot. Dus ik geniet van dit bijzondere moment!”

De nieuwe Zeesluis IJmuiden, de grootste ter wereld: is 500 meter lang, 80 meter breed en 18 meter diep. Van Oudenallen: ”De moeite waard van de kosten, tijd en de mogelijkheden voor de toekomst…!’


Bekijk hier de video van de opening door Gonny van Oudenallen.