AMSTERDAM - Elk half jaar organiseert de Vereniging van Oud-Parlementariërs (VOP), die ruim 400 leden heeft, een bijeenkomst in Den Haag of elders; dit jaar dus ‘hoog bezoek’ voor de locatie van de nieuwe Tweede Kamer!

“Het voelt” goed, of “het voelt hetzelfde” was de algemene opmerking over de tijdelijke lokatie en ruimte voor de Tweede Kamerleden. Zelfde stoelen, zelfde bankjes (van de laatste jaren). Over de kunst aan de muur waren meningen verdeeld. Maar voor de rest vond men de lokatie ok. “Dichter bij het station”. Hoewel er ook verhalen waren uit het verleden over dit gebouw en de klachten erover…

Op deze dag sprak eerst de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Vera Bergkamp, de delegatie toe, er werd zelfs een groepsfoto gemaakt. Maar of de burger iedereen nog herkend op de foto is iets anders. De vergadering werd gehouden: Het is nog steeds een gevoelig punt dat oud parlementariërs niet een Rijkspas mogen behouden… Maar men probeert nu op andere wijze toch de regels voor de Oud-Parlementariërs voor binnenkomen iets te versoepelen.

De tweede spreker, na de jaarlijkse vergadering, was Ruud Koole (lid van de Eerste Kamer en emeritus-hoogleraar Politieke Wetenschappen; schrijver van het boek ‘Twee pijlers’). Thema: De Nederlandse rechtsstaat en de twee pijlers waarop die rust: de electorale pijler en de nietelectorale pijler. Dat Parlementariërs ook al zijn ze ex- nog steeds kunnen en willen debatteren bleek duidelijk. De nieuwe voorzitter Jan Kees Wiebenga greep wel in bij de sprekers om met de tijd om te kunnen gaan.

Na de lunch, ‘Waar is het aperitief gebleven?’, ging men per bus op pad naar het beruchte ‘Oranjehotel’. Dat nu als Verzetsmuseum weer open is en minstens 60.000 bezoekers per jaar hoopt binnen te halen. Indrukwekkend zijn de verhalen, maar ook de cellen waar men verbleef als de Duitser ‘de spion te pakken had’ en de gevoelige herinneringen aldaar. Zelf de leden van de VOP werden daar stil van.

Daarna een vrolijk after drankje en hapje in de nieuwe lokatie van Perscentrum Nieuwspoort, dat straks ook nog een keer intern daar verhuist(ook in het tijdelijke tweede kamergebouw). En om te denken dat een Oud-parlementariër niets meer zou doen is zeker niet waar. De jongere leden zijn nog aan het werk, maar de 65-plussers zijn allen minstens op maatschappelijk terrein nog behoorlijk actief. Ook meldde iemand: “In Nederland houdt het op bij 70(wettelijk), in het buitenland moet je een doktersbewijs hebben dat je fit bent..en dan kun je nog allerlei klussen doen en/of in besturen zitten”

Een iedereen was van mening dat hij/zij een bijzondere dag en bijeenkomst gehad had.