AMSTERDAM - Op 19 oktober opent voor publiek de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. De genomineerde kunstenaars Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk ontwikkeld. Twee weken later, op donderdag 31 oktober, zal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijswinnaar bekendmaken.


Sinds mei werken de kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuw werk dat de internationale jury zal beoordelen. De winnaar van de Prix de Rome ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en mag een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome verblijven. De Prix de Rome is in samenwerking met het Stedelijk ontwikkeld en tot en met 22 maart 2020 in het museum te zien. Vanuit het Stedelijk Museum is Claire van Els (junior conservator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling organiseert het museum een publieksprogramma. Jan Willem Sieburgh, interim directeur Stedelijk Museum Amsterdam: "Als het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland heeft het Stedelijk Museum aan de wieg gestaan van de carrières van veel kunstenaars. Ook de Prix de Rome fungeert als een springplank voor talent en onderstreept het belang van beeldende kunst. Onderdak bieden aan de oudste prijs voor kunstenaars voelt voor ons daarom als een vanzelfsprekende samenwerking."

De jury selecteerde de genomineerde kunstenaars uit een lijst van 108 kunstenaars die door scouts of derden werden voorgedragen of die zichzelf hadden aangemeld. De jury heeft gekozen voor kunstenaars met een uitgesproken artistieke praktijk en focus die met hun werk bijdragen aan actuele en relevante debatten in de hedendaagse kunst. Ook de verscheidenheid van artistieke benaderingen en thema’s speelde een rol bij de selectie. Vanuit een eigen perspectief, praktijk en stijl houden de kunstenaars zich bezig met urgente sociale, politieke en culturele vraagstukken. De jury bestaat uit: Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (curator Serpentine Galleries, Londen), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Frank Koolen (beeldend kunstenaar), Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag) en voorzitter zonder stemrecht Valentijn Byvanck (directeur Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht).