AMSTERDAM - Imagine IC wordt 20! Op 27 september 2019 viert Imagine IC dit rond de opening van de nieuwe Vitrine van Zuidoost. Al 20 jaar gaat deze culturele instelling in de Amsterdamse Bijlmer voor erfgoeddemocratie. Omdat erfgoed staat voor wie we samen zijn, heeft iedereen daarin een stem. Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC: “Vanuit óns centrum van Amsterdam en Nederland voegen we dingen en herinneringen toe aan de collecties van de stad en het land. We ontwikkelen met steeds meer partners eigentijdse erfgoedmethodologie. Onze verjaardag vieren we op 27 september met een huisfeest rondom de opening van de nieuwe Vitrine van Zuidoost.”


Opening nieuwe Vitrine van Zuidoost
Op vrijdag 27 september is het ten huize van Imagine IC feest voor alle oude en nieuwe vrienden. Iedereen is uitgenodigd voor de opening en het feest daarna. De vitrine laat zien wat de afgelopen vijf jaar is verzameld met de buurt, zoals over de Bijlmervliegramp of Zwart Beraad. Willemsen: “Deze thema’s zijn urgent in de buurt en precies daarom ook relevant voor de stad en het land.” Op haar verjaardagsfeest serveert Imagine IC wederom legendarisch lekker eten.


Programma 27 september 2019
Met de hele buurt, partners en met oude en nieuwe vrienden kijkt Imagine IC op 27 september 2019 terug op 20 jaar eigentijds erfgoedwerk. Met verrassende performances halen we herinneringen op aan highlights. De gastvrouw van de dag is theateractrice, regisseur en voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal Noraly Beyer.
De nieuwe Vitrine van Zuidoost toont objecten en archieven die in de afgelopen vijf jaar zijn verzameld: dingen en herinneringen over onder meer de Bijlmervliegramp en Zwart Beraad; over geloven, liefhebben en je thuis voelen. De vitrine toont een collectie uit de buurt om toe te voegen aan die van de stad en het land. De opening wordt verricht door niemand minder dan Akwasi en de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, Tanja Jadnanansing.


Imagine IC
Het netwerk van Imagine IC voegt objecten en betekenissen toe aan de roerende, onroerende en immateriële verzamelingen van stad en land. Met de ervaringen in deze praktijk ontwikkelt Imagine IC methodes van participatief verzamelen en democratisch erfgoedwerk. Met 3.000 participanten per jaar en met onder andere de Reinwardt Academie en Waag Society werkt de instelling sinds 2014 bijvoorbeeld aan de notie en methode van “emotienetwerken”.


Geschiedenis
Imagine IC werd in 1999 opgericht. Landelijke fondsen, het Rijk en de stad Amsterdam steunden de pitch van “de eerste plek in Nederland die cultuur en identiteit van migranten belicht vanuit hun eigen perspectief”. Imagine IC ging “verhalen vangen” om nieuwe betekenislagen toe te voegen aan de collecties van formele archieven. Al snel ging Imagine IC ook zelf thema’s documenteren, zoals “Eigen toko’s” (2005), “Panna’s en akka’s” (2013) en “Kempering: modern monument” (2018).


De opening is gratis toegankelijk dus kom ook en ontvang de nieuwe special edition Imagine IC button!


Breng familie en vrienden mee.


*Er is een gebarentolk aanwezig voor het plenaire gedeelte.


Opening nieuwe vitrine van Zuidoost met o.a. Akwasi


Datum:
27 september 2019
Tijd: 17.00 tot 20.00 uur
Toegang: gratis, wel even aanmelden via info@imagineic.nl
Locatie: OBA Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam Zuidoost
Meer info: www.imagineic.nl en blijf op de hoogte via het Facebook event


Zie voor workshops en debat: www.imagineic.nl

http://www.facebook.com/ImagineIC

http://www.instagram.com/Imagine_IC