AMSTERDAM - Op 8 oktober tussen 11 en 17 uur vindt de feestelijke onthulling plaats van 7 kunstwerken op diverse locaties in Amsterdam Noord die een jaar te zien zullen zijn. De kunstwerken zijn gemaakt door jongeren en kunstenaars uit Noord, met als doel buurten in Oud Noord mooier te maken. De locaties zijn met elkaar verbonden door een wandel- of fietsroute. Tijdens de onthulling op 8 oktober is er bij elk kunstwerk een openingsperformance, waarbij de kunstenaar en de jongere de relatie tussen het kunstwerk en de buurt tot uiting brengen.

De gemeente Amsterdam heeft in 2021 het project MooiMakers geïnitieerd. Doel van dit project was het geven van een impuls aan talentontwikkeling bij zowel jongeren als bij kunstenaars. Kunstenaars uit het Hamerkwartier en jongeren uit Amsterdam Noord konden zich aanmelden. Stichting Makers aan het IJ heeft hen begeleid tijdens het artistieke proces. Tijdens de samenwerking leerden ze van elkaar, door elkaars ideeën gezamenlijk te vertalen naar een kunstwerk in de openbare ruimte.

In dit project is ook de inbreng van buurtbewoners groot. De jongeren zijn gestart met het opzetten en uitvoeren van een buurtonderzoek. Zij hebben in kaart gebracht welke ideeën er bij bewoners leven over hun buurt en wat er volgens hen mooier zou kunnen. In de loop van het project zijn de resultaten een aantal keer gepresenteerd op buurtevenementen. Alle input van buurtbewoners is vertaald naar veertien thema's, zoals: een demonstratie van dieren, een totempaal van plastic soep, pauwen in het Noorderpark als levende sieraden, vergunningsvrijplaatsen voor jongeren en verhalen van boven het IJ.

De jongeren en kunstenaars hebben een selectie gemaakt van uit te voeren ideeën op basis van haalbaarheid en interesse. Onderwerpen die de jongeren bezighouden zijn bijvoorbeeld Body Positivity, vrijheid van meningsuiting en de geschiedenis van Noord. Deze selectie resulteerde in 7 zeer gevarieerde ontwerpen voor kunstwerken in de openbare ruimte. Zo zijn er vier Lantotems gemaakt. Deze grote monochrome dierenkoppen zijn aan lantaarnpalen bevestigd en staan onder meer op het Mosveld en in het Spreeuwenpark. Ze fungeren als een eerbetoon aan de vrijwilligers in Amsterdam Oud Noord. Er is een muurschildering met als titel Levende Gevel in jongerencentrum De Valk aan de Meeuwenlaan. Dit werk gaat over Body Positivity en verbeeldt een feeërieke jonge vrouw in een utopisch landschap. De installatie Unus Mundus, een geometrisch kunstwerk van staal en glas aan de kade van het IJ tegenover FC Hyena, neemt licht en geluid op van de omgeving. In Het Geluid van Noord op het Van der Pekplein, wordt een boom omringd met verhalen uit de buurt, in de vorm van kleurrijke tekeningen en geluiden.

Kunstenaars: Makers aan het IJ, Lijm-lab/ Marte Haverkamp, Renata Mandiç, Amber Beernink.

Op de website meer informatie, locaties, openingsroute en programma: www.makersaanhetij.nl/mooimakers/