AMSTERDAM - Wie wegrijdt naar de snelweg Den Haag of Utrecht komt altijd langs het gebouw van het Amsterdamse studiecentrum van de Open Universiteit. Dat is nu bijna ..verleden tijd, men gaat verhuizen!

Jaarlijks zijn er gemiddeld 18.500 studenten die een studie of een deelstudie volgen bij de Open Universiteit of OU geheten. “De Open Universiteit is een niet-traditionele, publieke universiteit met een bijzondere opdracht: het ontwikkelen, innoveren en aanbieden van open hoger onderwijs”. In hun vrije tijd studeren mensen in hun eigen tempo en kunnen daarmee binnen hun werk of privé zich ‘ontwikkelen’.

De OU scoort hoog bij studenten, bij de jaarlijkse enquête “Beste Universiteit van NL”; in 2020 haalden zij de 3e plaats. En in de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête kreeg de Open Universiteit in voorjaar 2021 van haar studenten een tevredenheidsscore van 4.08 op een schaal van 5, en werd daar tweede.

Per 4 oktober 2021 gaat de OU niet weg uit Amsterdam: maar zal het studiecentrum Amsterdam op een andere plek komen te zitten. De nieuwe locatie van het studiecentrum Amsterdam zal dan gehuisvest zijn op de 7e etage van het OZW-gebouw van de Vrije Universiteit (VU) aan De Boelelaan 1109 te Amsterdam. De OU heeft nog meer studiecentra in NL, met als basis Heerlen, www.ou.nl.

De nieuwe plek van het Studiecentrum Amsterdam van de OU zou ook makkelijk bereikbaar zijn; Door het nabij gelegen station Amsterdam Zuid, de Noord/Zuidlijn, de metrolijnen 50 en 51 en de tramlijnen 25 en 24 met haltes vlakbij het Hoofdgebouw, is het gebouw (op de VU campus) uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. De aanwezigheid van de A10 zorgt daarnaast voor een goede bereikbaarheid per auto.

De reden van de verhuizing zou zijn dat de huisbaas het pand heeft opgeëist in verband met komende ontwikkelingen in dat gebied. Terwijl het studiecentrum van de OU daar verdwijnt staat er alvast een bord ‘te huur' van diezelfde huisbaas.