AMSTERDAM - Dit kleine voormalige politiebureau is te vinden in het Amsterdamse dorp Sloten. Het gemeentelijk monument uit 1866 staat sinds 2015 leeg en verkommert. Stadsherstel en de bewoners van Sloten willen dit gebouwtje opknappen en een nieuw leven geven. Vóór 1 juli 2017 is er € 50.000,- nodig om dit te realiseren. Dan wil de gemeente het namelijk verkopen. Doe ook mee!

Boeiende verhalen over dit monument

Het 'Politiebureautje' kent uiteraard een lange historie in het dorp: tot circa 1965, bijvoorbeeld, liet veldwachter Freek Raat regelmatig lastige bezoekers van de zeven (!) dorpscafés hun roes uitslapen in het celletje van nog geen 4 m2. Ook jeugdige Slotenaren die kattekwaad uithaalden, werden soms een paar uur opgesloten als zij werden betrapt.

Verhalen doorgeven en dit unieke erfgoed openstellen voor publiek – dát is waar het ons om gaat! Stadsherstel krijgt als restaurerende instelling het eerste de kans om dit pandje te verwerven. Stadsherstel heeft samen met de bewoners van Sloten een plan gemaakt om dit dorpsicoon te behouden. We willen in het mooie dorp, waar tientallen winkels verdwenen zijn, er één terugbrengen.

Wat komt er in het Politiebureautje?

Het wordt een winkeltje met zelfgemaakte spullen, vvv-tje en ontmoetingsplek. En het zal tijdens dorpsfeesten, Koningsdag en andere evenementen het stralend middelpunt blijven voor de Slotenaren en dorpsbezoekers. En natuurlijk gaan de deuren van het pandje open tijdens de historische wandelingen door het verstilde dorp.