AMSTERDAM - Op 30 mei vanaf 13.30 uur, vindt de officiële boekpresentatie van ‘Nooit meer Qatar. Als ik de baas zou zijn van de FIFA’ plaats. Het boek is een product van een Nederlands-Belgische samenwerking, en verschijnt in dezelfde week dat België en Nederland tegen elkaar spelen in de UEFA Nations League. ‘Nooit meer Qatar’ is een aanklacht tegen het WK Voetbal 2022, met een voorwoord van Freek de Jonge.

Er klinkt steeds meer protest tegen het WK Voetbal in Qatar, dat eind van dit jaar plaatsvindt. Zo overhandigde Freek de Jonge bijvoorbeeld eind maart ruim 20.000 handtekeningen aan de KNVB met de oproep om dit evenement alsnog te verplaatsen. Deze week eiste onder meer Human Rights Watch en Amnesty International dat de FIFA minstens 440 miljoen dollar reserveert voor een compensatieprogramma voor de honderdduizenden arbeidsmigranten in Qatar.

Geheel in de geest van deze groeiende bezorgdheid over de dramatische sociale omstandigheden tijdens één van de grootste sportevenementen ter wereld hebben Belgische en Nederlandse journalisten en specialisten samengewerkt aan het boek ‘Nooit meer Qatar. Als ik de baas zou zijn van de FIFA’. Dit boek wordt op 30 mei gepresenteerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam, vanaf 13.30 uur. Dat is in dezelfde week dat de interland België – Nederland voor de UEFA Nations League wordt gespeeld.
Het boek bestaat uit verschillende onderzoeken, geschreven door François Colin, Hein Meurs, Teun Meurs, Jurryt van de Vooren en Minky Worden en Jan Kooy namens Human Rights Watch. Er is aandacht voor de besluitvorming van de FIFA inzake Qatar, de actuele stand van zaken bij de mensenrechten in dat land en de lange historische traditie van protest en verzet bij het WK voetbal. In het slothoofdstuk komen invloedrijke voetbal- en clubsupporters aan het woord over de vraag wat zij zouden doen als ze de baas waren van de FIFA. Freek de Jonge schrijft het voorwoord.

Presentatie
Op 30 mei is de officiële presentatie in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar de auteurs hun bevindingen toelichten in een gesprek met Frederique de Jong. Ook wordt daar de videoclip van het campagnelied gepresenteerd met een hoofdrol voor Freek de Jonge. U bent van harte uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn.

De auteurs
François Colin (1948) was rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad, senior writer van De Standaard en columnist voor het weekblad Sport/Voetbalmagazine. Hij is auteur van verschillende voetbalboeken en was sinds 1980 aanwezig op alle grote voetbaltoernooien.

Hein Meurs (1950) is voetbalfanaat en schrijft onder zijn pseudoniem heinscatchup/Mazuro. Hij is de oprichter van het Comité Cancel Qatar 2022. Op Twitter deelt hij alle informatie over dit WK voetbal via @CancelQatar2022.

Jurryt van de Vooren (1969) is sporthistoricus. Hij is eigenaar van Sportgeschiedenis.nl en is gespecialiseerd in de maatschappelijke en politieke geschiedenis van de internationale sport.

Teun Meurs (1980) is actieonderzoeker en voetballiefhebber.
Minky Worden (1967) en Jan Kooy (1974) werken voor Human Rights Watch, Minky is Global
Initiatives Director en expert op het gebied van megasportevenementen & mensenrechten,
Jan als Deputy European Media Director.

‘Nooit meer Qatar’ is inmiddels voor € 15,--, te bestellen via Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen (een imprint van Willems Uitgevers): https://boeken.cafe/boek/nooit-meer-qatar-colin-meurs-van-vooren/ ISBN: 9789493242791.