AMSTERDAM - Veel mensen weten niet wat mantelzorg is, terwijl ze soms zelf mantelzorger zijn. Daarom besteedt de gemeente rondom de Dag van de Mantelzorg extra veel aandacht aan het onderwerp mantelzorg. Stedelijk is de campagne om het begrip mantelzorg en de mogelijkheden voor ondersteuning al gestart. Stadsdeel Oost organiseert in aanvulling hierop een aantal ontmoetingen in de buurt.

Afgelopen vrijdag 10 november was de Dag van de Mantelzorg in Oost met zo’n 250 mantelzorgers drukbezocht. Het was een fijne verwendag voor mantelzorgers om hen extra te bedanken voor de zorg die bieden aan een familielid, vriend of buur.

Mantelzorger, ben ík dat?

Op 21 en 22 november gaan we in Oost de straat op om bewoners aan te spreken over mantelzorg. Mensen weten vaak niet dat ze zelf mantelzorger zijn, of dat iemand die zij kennen mantelzorger is. Daarom vragen we aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers. En daarbij geven we informatie over de mogelijkheden van mantelzorgondersteuning.

Broodje en bakkie

U kunt ons herkennen aan een grote zwarte keet / wagen of een tentje met koffie en thee. Ook is er een ter plekke vers gebakken broodje of iets anders lekkers. Deze ontmoetingen op straat zijn opgezet samen met Markant, centrum voor mantelzorg, Civic, Dynamo en in de Indische Buurt ook met Bakkie op het plein. Op dinsdag 7 en woensdag 8 november hebben we hiermee al in vijf buurten in Oost gestaan.

Locaties en tijden

Wilt u meer weten over mantelzorg en hulp en ondersteuning voor mantelzorgers? Loop dan gerust even langs voor een praatje. Dit zijn de locaties en tijden voor 21 en 22 november:

  • Oostelijk Havengebied Dinsdagochtend 21 november van 8:30 tot 12:00 uur Winkelcentrum Brazilië, Oostelijke Handelskade 1065
  • Watergraafsmeer Dinsdagmiddag 21 november van 12:00 tot 16:00 uur Kringloopwinkel, Robert Kochplantsoen 2
  • Oud-Oost Woensdag 22 november van 8:30 tot 16:00 uur Dappermarkt
  • Indische Buurt 22 november van 14:30 tot 17:00 uur Sumatraplantsoen met Bakkie op het plein - op een andere datum volgt nog een straatactie bij Flevopoort.

Bewonersinitiatieven mantelzorgondersteuning

Tot vrijdag 17 november kunt u als bewoner in Oost nog een initiatief indienen om mantelzorgers te ondersteunen of beter te bereiken. Uw initiatief wordt beoordeeld door een burgerjury. In de burgerjury zitten mantelzorgers. In het voorjaar volgt weer een nieuwe ronde waarin u initiatieven kunt indienen.

Er zijn sinds 2016 ondertussen een zo’n 25 burgerinitiatieven begonnen om meer mantelzorgers te bereiken en te ondersteunen. In de bijlage vindt u informatie over de lopende activiteiten. Herkent u zich in deze initiatieven en hebt u zelf ook een plan? Dan kunt u deze nog indienen. Vooral in de Indische Buurt zijn al veel initiatieven. Initiatieven uit IJburg, Watergraafsmeer, Oud-Oost en oostelijk Havengebied zijn nog zeer welkom!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/mantelzorg of bekijk de mantelzorgkrant

(PDF, 824 kB)

.