AMSTERDAM - Het staat als een paal boven water: een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum mag je deze herfstvakantie (za 16 t/m zo 24 oktober) en kerstvakantie (zo 26 december t/m zo 9 jan) niet missen! Er valt voor families met kinderen vanaf 3 en vanaf 6 jaar van alles te ontdekken & te doen. Zo kom je meer te weten over vader & zoon Willem van de Velde, twee bekende zeeschilders uit de 17de eeuw. Treed als een ware kunstenaar in hun voetsporen met de dagelijkse tekenworkshop Zee van papier. Ontdek de tentoonstellingen zelf met de kijk en doe waaier, luister en doe mee met het nieuwe kleutervoorleesprogramma en ga met een enthousiaste gids mee in het familieprogramma Kijken met Potlood. Lees snel verder, er is meer te doen!

Waar is Willem?

Wist je dat de twee zeeschilders heel verschillend werkten? Willem junior werkte veel met kleur en senior juist in zwart-wit. En heel bijzonder: vader ging ook mee op zijn bootje om zeeslagen vast te leggen op papier. Dat moet gevaarlijk zijn geweest, met de kanonskogels die hen om de oren vlogen, op een wiebelig bootje, midden op zee! Als je goed kijkt in de tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon kun je ze op enkele schilderijen ook schetsend op hun bootje zien. En ontdek waar je Willem nog meer in het museum kunt vinden. Kijk je mee?

Activiteiten

Kruip in de huid van een kunstenaar, zoals Willem van de Velde en doe mee met de workshop Zee van papier (i.s.m. de KinderKunstBiënnale) op het Open Plein van het museum voor iedereen van 3 t/m 99 jaar. Of ontdek de mooiste werken – al dan niet luisterend naar muziek - van de twee Willems met de kijk – en doe waaier (6+). Of zien we je bij het nieuwe familieprogramma Kijken met een potlood (6+)? Gewapend met potlood en papier ga je samen met een rondleider kijken naar het werk van vader en zoon Van de Velde. Welke keuzes hebben zij gemaakt en welke maak jij bij het schetsen?

Jij & Willem

Voor de jongsten (3+) is er een nieuw voorleesprogramma rondom het prachtige prentenboek & animatiefilm Zeezucht. Ouders vallen letterlijk buiten de boot, alleen de kinderen mogen plaatsnemen op de centrale plek in het bootje! Voor alle leeftijden is er vanaf de herfstvakantie ook een Van de Velde-tekenwedstrijd: Jij & Willem, waar je een mooie prijs mee kunt winnen. Verder kun je nog tussen de woeste golven op de foto in de Willem van de Velde fotomoment, is er een Van de Velde familieatelier waar je zelf met magneten een eigen schilderij kunt maken, en een kinder-low tea (een vrolijke variant op de high tea voor volwassenen).

Meer te doen
Heb je zeeën van tijd? Er is nog veel meer te doen: doe de junior-audiotour, bezoek het VOC-schip Amsterdam en de tentoonstelling Het verhaal van de walvis, over de grote zeereus van de oceaan. Je hoeft je geen moment te vervelen!