AMSTERDAM - In deze Coronatijd als u dan toch extra wandelt; ontdekt u dan ook uw buurtboom! Kent u de “Witte paardenkastanje”? En weet u waar die staat in Amsterdam? En dat bomen nummers hebben?

In het Boekje van de Bomenstichting “Langs Monumentale bomen in het centrum van Amsterdam” kunt u heel wat kennis opdoen. Wie het metrostation aan de Weteringschans
uitstapt kan hem zomaar zien: De “`Witte paardenkastanje, want deze boom staat midden op het Weteringcircuit!

In ongeveer 1900-1910 is deze “Witte paardenkastanje” daar geplant, op de website is hij bekend als boomnummer 1686107. Ook bekend als de Aesculus hippocastanum. Dit soort bomen werden in de 17e eeuw ingevoerd in Nederland en komen oorspronkelijk uit de Balkan. Na de bloei vormt de boom grote vruchten, waarin twee of drie kastanjes zitten.

De plaag voor de Witte paardenkastanje was de afgelopen jaren een mineermot, oftewel een nachtvlinder. Die zich een weg baant door de bladeren, waardoor er een gangenpatroon ontstaat en de bladeren snel verkleuren! Kortom ontdek uw eigen “buurtboom” via www.monumentalebomen.nl (En u kunt ook donateur worden).