AMSTERDAM - Wie op de Amsterdamse NDSM-werf rondloopt en kijkt naar de namen bij de levensgrote muurschilderingen zal een ding opvallen: het merendeel is man. Street art is een kunstvorm die wordt gedomineerd door mannen. De O.D. Gallery vindt het tijd om in een nieuwe tentoonstelling te laten zien dat er ook goede vrouwelijke street art-kunstenaars zijn, vaak met een belangrijke boodschap. Op 28 maart start in de galerieruimte aan het Singel 395 de duo-tentoonstelling Art Vandals met werk van de Canadese kunstenaars MissMe en Pony.

De twee kunstenaars brengen in een zeer verschillende beeldtaal een overeenkomstige boodschap over de plek van de vrouw in de samenleving. Eigen aan het medium presenteren ze deze boodschap waar hij het meest directe effect heeft: op straat.

Guerrillera
Als echte feministische guerrillera bezet kunstenaar MissMe met gigantische prenten de openbare ruimte. Ze stelt de objectivering van het vrouwenlichaam aan de kaak, alsook hoe het door een kapitalistische maatschappij wordt vercommercialiseerd en uitgebuit. Op haar prenten is een gestileerde weergave van haar eigen naakte lichaam te zien, waarvan het gezicht verborgen is onder een kap met muizenoren. Door dit krachtige beeld vaak te herhalen brengt MissMe een eenvoudige boodschap, een echte hartkreet: een oproep tot empowerment van de vrouw.

Kwetsbaarheid
Kunstenaar Pony brengt met humoristische cartoons haar boodschap van zelfliefde en empowerment over. Zo wil ze de geestelijke gezondheid in de stad bevorderen. Haar tekeningen bestaan uit speelse combinaties van heldere kleuren, absurde overgangen en eenvoudige lijnen. Pony's werk laat de kwetsbaarheid van de mens zien. Haar cartoons, met teksten als "he loves me, he loves me not I love me" zijn optimistische uitbeeldingen van het echte leven, en hoe daar mee om te gaan.