AMSTERDAM - Jaarlijks kunnen vrijwilligers hun project naar NOV opsturen. Dit jaar was het thema: “Vertel wat jullie aangrijpt in jullie vrijwilligerswerk. Wat maakt wat jullie doen zo mooi?’”

Ruim 340 kandidaten stuurden een vlog van een minuut in! In de jaarlijkse prijzenslag van de (NOV) Nationale Organisatie Vrijwilligers 2023 ging op 16 juni j.l. een gedeelde tweede prijs en een gedeelde derde prijs naar verschillende Amsterdammers voor hun inzet!

Spannend was het in de eindstrijd, de jongeren van DWH Delft uit Delft gingen zeer verdiend met hun Nationale Vrijwilligersprijs 2023 van 15.000 euro naar huis. DWH Delft, de organisatie die veel betekent voor de LHBT+ gemeenschap in die gemeente, kreeg het bedrag uit handen van staatssecretaris Van Ooijen (VWS).

Op een gedeelde tweede plaats met 4 anderen kwam het project van de Amsterdamse Stichting Himilo, die stichting vertelt hoe ze de taalkloof tussen Somalische ouders en hun eigen kinderen dichten; een probleem tussen generaties dat bij meer etnische minderheden voorkomt.

Op een gedeelde derde plaats kwam het Amsterdamse project Vlooienburg; Anita Mizrahi en Gonny van Oudenallen, wijkraadsleden van wijkcentrum d’Oude Stadt, hebben een centrumbewoner(Randolf Wörner, R.I.P.) geholpen toen hij in 27 jaar niet verder kwam om een ‘herinnering' bij het Amsterdamse Stadhuis te krijgen.

Het werd uiteindelijk een tegelplaquette op de grond voor het stadhuis, waarbij nu ook de nooit teruggekeerde/vermoordde bewoners van Vlooienburg(met huizen op de grond van de Stopera) worden herdacht. Deze plaquette werd in november 2022 onthuld door Stadsdeelbestuurder Lotte Terwel. Dat was 35 jaar na de opening van de Stopera…!

Terug naar de Nationale Vrijwilligersprijs: O.a. de postcodeloterij.nl ondersteunt dit project. Vereniging NOV organiseert de Nationale Vrijwilligersprijzen verder met financiering van het ministerie van VWS en met de hulp van vrijwilligerscentrales en gemeenten in heel Nederland.