AMSTERDAM - In het programma Briljantjes tv W96 https://www.salto.nl/programma/briljantjes/ 6lAcevIB44QwWqCUKQIuIe, legt Maikel Deekman uit waarom we geen melk meer zouden moeten drinken.

De kunstenaar had de afgelopen maand een deel van de wanden van de societeit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae tot zijn beschikking als een van de ‘sprouts’. Het werk viel op door vellen van geiten aan de muur met stof erbij van de Marroncultuur (afstammelingen van Afrikaanse slaven).

In het interview meldt Maikel Deekman zijn verbazing ‘dat wij dieren die zogen ‘gebruiken’ en zogend houden, om ons zelf met melk te voeden in een tijd dat er andere producten zijn die vervangend kunnen zijn.’ Maar ook verwijst hij in zijn werk naar de voorouders van de Marrons, die ook ‘gebruikt werden voor hun arbeidskracht en meer’ in plaats van als mensen beschouwd te worden.

Verder is in het het programma dichter Elly de Waard te zien en te horen, naast Loes Raymakers en wordt aandacht aan verschillende lopende exposities besteed door deelnemende kunstenaars.

Deekman zal zeker eind oktober 2022 -tijdens de Kunst10daagse Bergen- te zien zijn met werk bij Artists aan Zee VI.