AMSTERDAM - IJburg krijgt er maar liefst drie wormenhotels bij. De wormen gaan hierin mooie compost maken van het groente- en fruitafval van IJburgers. Zaterdag 25 maart wordt het eerste wormenhotel in de Lumièrestraat feestelijk geopend.

De wormenhotels zijn een initiatief van CoCasa en worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. De komst van de wormenhotels sluit mooi aan bij de ambitie van de gemeente om afvalscheiding te bevorderen.

Per wormenhotel kunnen zo’n 20 huishoudens hun groente- en fruitafval inleveren. Dit organisch afval wordt door de wormen omgezet in vruchtbare compost die geschikt is voor tuin- balkon- en kamerplanten.

De nieuwe wormenhotels komen op de volgende locaties:

  • Lumièrestraat hoek Maria Austriastraat
  • Talbotstraat hoek Maria Austriastraat
  • Jan Olphert Vaillantlaan (bij café-restaurant Vrijburcht)

De wormenhotels zijn gemaakt door Basic Activering, een dagbestedingsproject op Steigereiland met als doel dat alle mensen mee kunnen doen aan het maatschappelijk verkeer.

Feestelijke opening

Zaterdag 25 maart is er van 15.00 tot 17.00 uur een GFT-compostmarkt bij CoCasa-hub L63 aan de Lumièrestraat 63. Om 16.00 uur wordt met een groene smoothie geproost op het nieuwe wormenhotel op deze locatie.

Tijdens deze middag kunnen bewoners vragen stellen aan de initiatiefnemers, kennis en ervaringen uitwisselen rondom GFT en compost, leren hoe een wormenhotel werkt en bedenken of ze het leuk vinden om mee te doen of er één te gaan beheren.