AMSTERDAM - Wat gaat het Amsterdamse college er in 2019 van maken? Op de drempel van het nieuwe jaar start De Balie de serie talkshows Onder Amsterdammers, met in de hoofdrol de nieuwe wethouders over hun belangrijkste dossiers. Wat willen de bestuurders realiseren en hoe gaan ze dat doen? Op dinsdag 18 december bijt wethouder Laurens Ivens (SP) voor Bouwen, Wonen en Openbare Ruimte het spits af. Het belooft vuurwerk te worden in deze eerste aflevering, waar Ivens ingaat op zijn missie om de komende jaren in recordtempo te bouwen. Amsterdammers zijn deze avond welkom de wethouder hierop aan te spreken. Te gast zijn voorts fotograaf Lisa Maatjens, bekend van de foto-expositie Thuisloos over haar schrijnende zoektocht naar woonruimte; hoogleraar woonbeleid en woningmarkt Marja Elsinga, van de TU Delft en Leon Bobbe, directievoorzitter van woningcorporatie de Key. Iedereen kan de wethouder al vooraf vragen stellen via OnderAmsterdammers@DeBalie.nl. Kijk hier voor meer informatie en tickets.


Ambitieuze plannen
Wethouder Laurens Ivens wil bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Hij publiceerde net zijn plannen en intussen is er groen licht voor de bouw van 52.500 woningen in de komende zeven jaar. Het college zet in op veel sociale huur, maar er zullen ook duurdere koopwoningen worden gebouwd. Hoe en waar komt Ivens tegemoet aan de woningnood? Voor welke dilemma’s staat de wethouder als bestuurder en waar gaat hij het verschil maken met zijn voorgangers? Gevoed door unieke beelden uit het rijke Amsterdamse AT-5archief én een actuele AT-5 reportage over wonen in de stad, gaat Ivens het gesprek aan met hoofdrolspelers in het Amsterdamse woningnood-dossier. Presentatie en redactie: Tim Wagemakers (De Balie).

Talkshow Onder Amsterdammers
De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? In de talkshow Onder Amsterdammers staat elke maand een wethouder in de spotlights om zijn of haar speerpunten voor het voetlicht te brengen. Het ‘dossier van de maand’ wordt in een context geplaatst door historische beelden uit het rijke archief van AT-5 én een actuele reportage van de Amsterdamse stadszender over het betreffende onderwerp. Na de eerste aflevering op 18 december met Laurens Ivens, zijn op 22 januari wethouderRutger Groot Wassink (Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering) en op 25 februari wethouder Sharon Dijksma (Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit) aan de beurt.