AMSTERDAM - Het Wilde Noorden is een natuurgids voor Amsterdam-Noord. Een kleurrijk boek met routes te land, ter zee en in de lucht, met interviews en achtergrondverhalen over de woeste stadsnatuur. Het Wilde Noorden is een ode aan Amsterdam-Noord en aan de stad als natuurgebied.

Een kanotocht langs de oevers van het Oer-IJ, bushcraften in Tuindorp Oostzaan, op fietssnorkelexpeditie naar de Noorder IJplas of een veldtocht langs het talud van de A10; het langste natuurgebied van de stad. Het Wilde Noorden laat zien dat Amsterdam-Noord een natuurgebied is waar ook mensen wonen, een leefgebied met miljarden wezentjes die groeien, kruipen, vliegen en bloeien en met wie Amsterdammers mensen samen de stad vormen. Het Wilde Noorden is het resultaat van 'Expeditie Groen', het Tolhuistuinprogramma naar de stadsnatuur. Het boek is een verslag van de reis naar alle urban jungles, maar ook een eerbetoon aan Amsterdam-Noord en alle menselijke bewoners die zich onbaatzuchtig inzetten voor het behoud en uitbreiding van dit natuurgebied.
Het Wilde Noorden is een natuurgids bomvol foto's, kaarten en illustraties met een voorwoord van bioloog Freek Vonk en bijdragen van onder andere stadsdichter Marjolijn van Heemstra, tekenaar Jan Rothuizen, ontdekkingsreiziger Arita Baaijens en bioloog Remco Daalder. De gids is gemaakt door Joost Janmaat en Reem Saouma. De boekpresentatie is op 6 april om 16.30 uur in de Tuin van Tolhuistuin compleet met stadsnatuurquiz en DIY zeefdruk installatie. Uitgever is platenlabel Excelsior Recordings.

Over Joost

Janmaat Joost Janmaat is historicus en ecoloog, en groot liefhebber van stadsnatuur. "Stadsnatuur is hybride natuur in optima forma. Er is geen plek op deze planeet meer die niet door mensen is aangeraakt, overal is cultuur en natuur versmolten. En het hoogtepunt daarvan is de stad: een door mensen bedacht en gebouwd, waanzinnig fantasievol landschap vol leven." Als oud-voorzitter van Stichting W.H. Vliegenbos, mede-oprichter van Groene Longen en boswachter van de Buiksloterham zet hij zich in voor Natuurgebied Noord.

Over Tolhuistuin

Tolhuistuin is een bruisend cultuurpodium met verschillende zalen, een populair restaurant, hiphopschool, podcastwerkplaats en een grote idyllische tuin aan het IJ in Amsterdam-Noord. Samen met zo'n 30 culturele en maatschappelijke partners die op het terrein een werkplek hebben presenteren we voorstellingen, concerten, expo's, workshops en expedities. We ontdekken nieuwe invalshoeken, inspiratie en vergezichten in een wereld die verandert.