AMSTERDAM - Hotel Casa ontwikkelt in samenwerking met het ROC van Amsterdam een nieuwe mbo-opleiding voor horecapersoneel in de strijd tegen het toenemende personeelstekort in de branche. Leerlingen zijn gedurende de hele onderwijsperiode gestationeerd in Hotel Casa en worden opgeleid aan de hand van het dagelijks reilen en zeilen van het hotel. In augustus 2018 start naar verwachting de eerste klas van zo’n 20 leerlingen aan de driejarige opleiding in het hotel.

De nieuwe mbo-opleiding moet horecagelegenheden gaan helpen met de toenemende behoefte aan goed opgeleid horecapersoneel. Het initiatief, genaamd House of Hospitality, is een samenwerking tussen gemeente, het horeca-onderwijs en bedrijfsleven in Amsterdam. Hotel Casa is een van de betrokken partijen en aanjagers vanuit het bedrijfsleven. Hans Vugts, initiatiefnemer en directeur van Hotel Casa: ‘Het wordt steeds moeilijker om goed en voldoende personeel te vinden. Om jezelf te verzekeren van goed personeel, zal je ook zelf handen uit de mouwen moeten steken. Als we dit goed aanpakken kunnen we de uitstroom van horecastudenten verminderen.’

Vraag naar horecapersoneel blijft toenemen

Het aantal banen in de branche groeit de komende vijf jaar met nog eens 15%*. ‘Er is al een grote vraag naar horecapersoneel en nog steeds komen er nieuwe hotels en restaurants bij. Dat maakt het voor ons een logische stap om zelf bij te dragen en te investeren in het professionaliseren van toekomstige medewerkers’, aldus Vugts.

Volgens Vugts is er vooral de behoefte aan goed opgeleid personeel dat begrijpt wat gastvrijheid en servicegerichtheid inhoudt. ‘Ultieme hospitality is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Dat leer je niet uit een boek. Jongeren die een hekel aan de schoolbanken hebben, kunnen we met deze opleidingsvorm motiveren om voor onze sector te kiezen. Er is dan ook geen betere leerplek dan de werkvloer zelf. Met House Of Hospitality fungeert ons hotel als het nieuwe klaslokaal’, aldus Vugts.

Volwaardige opleiding beloond met mbo-diploma

House of Hospitality biedt een voltijd BOL-opleiding van 2 tot 3 jaar, waarin de leerlingen worden opgeleid tot allround horecapersoneel. Gedurende de opleiding kunnen ze kiezen om zich te verdiepen. De toelating en diplomering verloopt via het ROC van Amsterdam. Een succesvolle afronding van de opleiding resulteert dan ook in een volwaardig en erkend mbo-diploma.

*Bron: Koninklijke Horeca Nederland

Over Hotel Casa
Eind jaren ’50 werd Hotel Casa opgericht met als doel woningnood onder studenten op te lossen. Door kamers door het jaar heen gedeeltelijk beschikbaar te stellen aan hotelgasten, kan Casa tot op de dag van vandaag studenten voorzien van betaalbare huisvesting. Naast een overnachtingsgelegenheid is Hotel Casa de afgelopen jaren ontpopt tot een heuse hotspot met specialty coffeebar, restaurant East57 en dakterras ‘Nest’. Het maatschappelijke karakter van de organisatie maakt het mogelijk om iets terug te doen voor studenten in onze hoofdstad, maar ook voor de inwoners in omgeving Amsterdam Oost. Meer informatie over Hotel Casa is te vinden op de website.