AMSTERDAM - De befaamde biefstukrestaurants onder de naam Loetje krijgen een nieuwe eigenaar. Nu de Autoriteit Consument en Markt groen licht heeft gegeven, wordt de Amsterdamse keten eigendom van de in Bussum gevestigde investeerder Waterland.


Waterland neemt Loetje over via zijn onderdeel Restaurant Group. Volgens waakhond ACM blijft er ook na de overname voldoende concurrentie over.

Financiële details van de transactie zijn niet gegeven. Loetje werd in 1977 opgericht als biljartcafé door de enkele jaren geleden overleden Loetje Klinkhamer in de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Enkele jaren later begon hij met het serveren van biefstukken en dat werd zo'n succes, dat het biljart uiteindelijk uit de zaak verdween.

Twintigste vestiging
In 2006 werd het tweede restaurant geopend in Ouderkerk aan de Amstel en drie jaar later volgde een vestiging in Laren. Inmiddels zit de restaurantketen niet meer alleen in de omgeving van Amsterdam, maar door het hele land. Recent werd in Den Haag de negentiende locatie van de onderneming geopend, deze maand volgt in Breda de twintigste vestiging.

Er werken circa 1300 medewerkers. Behalve restaurants heeft Loetje ook een hotel. Dat hotel zit aan de vestiging in Overveen vast.

Waterland nam vorig jaar een belang in Debuut Horeca, dat in 1983 begon met een eetcafé aan de Nobelstraat in Utrecht. Debuut heeft inmiddels 30 restaurant-, café- en barconcepten als Stan & CO, Beers & Barrels en Popocatepetl. Bij Debuut werken ongeveer 1.500 mensen.