AMSTERDAM - Per december start Steven van Teeseling als directeur van het Luther Museum in Amsterdam; “één van de mooiste onbekende monumenten van Amsterdam”.


Het Luther Museum is gevestigd in het monumentale gebouw De Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht en is sinds 2019 publiek toegankelijk. Het fraaie museum werd ooit gebouwd als Oude Mannen- en Vrouwenhuis en speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen door de Evangelisch-Lutherse diaconie. Het gebouw zelf – met de regenten- en regentessekamers en een kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Ruysdael en Breenbergh, zilver, bijzondere boeken en authentieke meubelstukken, maar ook uit hedendaagse kunstopdrachten van onder meer Jan Hoek, Nelson Carrilho en Daniëlle van Ark.

Steven van Teeseling (Nijmegen, 1970) is kunsthistoricus en bedrijfskundige. Na een periode tentoonstellingen te hebben samengesteld, was hij kunstcriticus voor onder meer de Groene Amsterdammer en Metropolis M. Hij werkte lange tijd voor het landelijke Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en daarna als hoofd communicatie & innovatie van het Mondriaan Fonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Daarna was Van Teeseling directeur van Stichting Sonsbeek & State of Fashion in Arnhem, dat de Sonsbeek beeldententoonstelling en de Arnhemse modebiënnale organiseerde.

Quote Steven van Teeseling: “Het Luther Museum is één van de mooiste onbekende monumenten van Amsterdam. Mijn missie voor de komende jaren is om het museum, de collectie en het Lutherse erfgoed meer zichtbaar te maken en voor een breed publiek een programma te maken vanuit de waarden van de Nederlandse lutherse gemeenschap: middenin de maatschappij van nu en met ruimte voor inspiratie, (zelf)onderzoek, nuance en experiment. Ik kijk er enorm naar uit om met bestuur en het team van het Luther Museum aan het werk te gaan en samen verder te bouwen aan een actueel museum voor verbinding en engagement.”

Quote Lieuwe Zoodsma, voorzitter van het bestuur: “Met de aanstelling van Steven van Teeseling als directeur van het Luther Museum sluiten wij de pioniersfase van het museum af en willen wij het Luther Museum Amsterdam verder opbouwen en uitbouwen met interessante tentoonstellingen en inhoudelijke discussieprogramma’s voor een breed publiek. Daarnaast willen wij een platform bieden aan buurtactiviteiten die aansluiten bij de diaconale rol van het Luther Museum en blijven wij ons unieke gebouw aanbieden voor de organisatie van concerten en uitvoeringen. Wij hebben groot vertrouwen in de capaciteiten van Steven en de rest van zijn deskundige en gedreven team van medewerkers.”


Het Luther Museum is open: donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 Adres: Nieuwe Keizersgracht 570, 1018 VG Amsterdam Website: www.luthermuseum.nl

Meer informatie: 020 2142112 of info@luthermuseum.nl