AMSTERDAM - Tussen Weesp en Amsterdam-Zuidoost, aan de rand van de stad en pal naast de Gaasperplas, is sinds kort een nieuwe plek ontstaan waar voedsel, mensen en natuur samenkomen: Groen aan de Gaasp. Een kersverse zelfoogsttuin én groeiend voedselbos, opgezet door een kleine groep bevlogen stadsboeren en vrijwilligers die geloven dat het anders moet en kan.


Waar de supermarktschappen vol liggen met anonieme producten uit verre landen, groeit hier lokaal, vers en onbespoten voedsel dat je zelf komt oogsten. Als deelnemer van deze nieuwe CSA (Community Supported Agriculture) ontvang je wekelijks groenten van het seizoen, tegen een eerlijke prijs, zowel voor boer als oogster.

Groen aan de Gaasp werkt met een prijsschaal om gezond voedsel toegankelijk te maken voor iedereen: wie meer kan bijdragen, helpt zo mee om het ook betaalbaar te houden voor anderen.

Groen aan de Gaasp is onderdeel van de net opgerichte CSA Alliantie Regio Amsterdam, een samenwerkingsverband van dertien zelfpluktuinen die hun krachten bundelen via het platform boerindebuurt.nu. Zij nemen gezamenlijk het initiatief om het vastgeroeste voedselsysteem open te breken: minder kilometers, minder gif, meer verbinding, meer smaak.

Tegen de stroom in: van monocultuur naar voedselbos

In plaats van monoculturen en kunstmest, kiest Groen aan de Gaasp voor agroforestry: een ecologisch ontwerp waarin bomen, struiken en groenten samen groeien tot een weerbaar en biodivers landschap. Deze aanpak versterkt de bodem, trekt insecten en vogels aan, en draagt bij aan klimaatbestendige landbouw in de stad.

Kom kijken en mee-oogsten

Nieuwsgierig naar de tuin, de mensen en de missie? Kom dan naar één van de rondleidingen en infomarkten op zaterdag 24 mei of 14 juni, van 14:00 tot 16:00 uur. Je ontmoet het team, hoort alles over CSA en agroforestry, en ziet met eigen ogen wat er nu al groeit.

Voor een voedzame, eerlijke toekomst

Groen aan de Gaasp is mede mogelijk gemaakt door Boerderij Hartstocht, Groengebied Amstelland, Stichting Grond Verbond, Wij.Land, de gemeente Amsterdam en Groenplatform Zuidoost.