AMSTERDAM - Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam krijgt een nieuw grand café: 4’33 genaamd, een verwijzing naar de compositie 4’33” van de Amerikaan John Cage. 4’33 grand café is vanaf zaterdag 8 september zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch diner en borrel, voor bewoners en bezoekers van Amsterdam én concertpubliek. Het grand café is een gezamenlijk initiatief van het Muziekgebouw en Dudok Groep, bekend van o.a. café-brasseries in diverse steden en Dudok Patisserie. In het nieuwe grand café zal ook muziekprogrammering plaatsvinden.

Ter gelegenheid van de officiële opening op vrijdagmiddag 7 september voert boegbeeld van de hedendaagse muziek Reinbert de Leeuw de compositie 4’33” uit. Het stuk van John Cage componeerde hij in 1952: exact 4 minuten en 33 seconden complete stilte. Alleen toevallig omgevingsgeluid is hoorbaar. Absolute stilte bestaat alleen bij de gratie van geluid, aldus de componist. Cage (1912-1992) was een van de grote vernieuwers van zijn tijd, die graag speelde met toeval en verschijnselen als stilte. Wars van conventies koos hij voor een volledig nieuwe kijk op muziek. Het Muziekgebouw – hét huis voor de hedendaagse muziek in Nederland – en Dudok Groep kozen voor de naam 4’33 om zowel de relatie met de concerten te benadrukken als het bijzondere karakter van 4’33 grand café.

Dinerplek voor 140 personen
Grand café 4’33 (van dinsdag t/m zondag geopend vanaf 10:00 uur) met groot, zonnig terras en wijds uitzicht over het IJ, biedt dinerplek aan 140 personen. De afgelopen periode vond een grote verbouwing plaats waarbij de keuken deels naar het grand café werd verplaatst en een compleet nieuwe, eigentijdse inrichting werd gerealiseerd die past bij de moderne bouwstijl van het iconische gebouw. Om het grand café zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek in de stad, is ook een extra ingang gerealiseerd aan de IJ-zijde. Naast ontbijt, lunch, diner en borrel biedt 4’33 grand café eveneens concertmenu’s. Het publiek kan er terecht vanaf zaterdag 8 september, vóór die tijd wordt op verschillende dagen proefgedraaid.

Dudok Groep is sinds 1991 een toonaangevend bedrijf in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Tot de bedrijven van de Dudok Groep behoren o.a. Café Brasserie Dudok in Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Tilburg. 4’33 grand café is voor de Dudok Groep de eerste horecagelegenheid in Amsterdam.

Ruim 300 unieke concerten
Concertzaal Muziekgebouw aan ’t IJ opende 15 juni 2015 de deuren als hét huis van de hedendaagse muziek. Naast muziek van nu klinken ook de daaraan verwante genres zoals klassiek, oud, pop/-elektronisch en world. In concertseizoen 2018/2019 vinden er ruim 300 unieke concerten plaats waaronder het Minimal Music Festival, Andriessen Festival en Cello Biënnale Amsterdam en de muzikale viering van de 80e verjaardag van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw, op zaterdagavond 8 september, de officiële opening van het concertseizoen.