AMSTERDAM - Wie van kleine beestjes houdt heeft wat te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam, van mier tot Neushoorn Clara!


Het is even wennen, oude kunst en moderne kunst samen met heel kleine kunst: tekening van een vlieg op ware grootte, of heuse natuur een gigantisch echt geweven spinnenweb. Je moet van insecten wellicht van insecten en reptielen houden om er dieper in te komen.

De titel is prima ‘Clara en onderkruipsels’, van gruwelen tot verwonderen. Kortom een tentoonstelling waarbij gisteren het gevoel opmerkend bij de Patronenavond van het Rijksmuseum, nog niet zeker is of iedereen zo van insecten houdt en en detail wil zien. Maar daarvoor is kunst kunst en mag elke mens een mening hebben.

Het mooiste is volgens ons, naast het verhaal over Neushoorn Clara (soms nog te zien met 2 hoorns-doorgezet foutje van een beroemd kunstenaar-), het hoofd van Medusa (Peter Paul Rubens), waar de slangen levensecht op het doek lijken te bewegen.

Bijzondere werken die van allerlei bekende musea geleend zijn en waar je in het passeren normaal niet gelijk opvalt dat er insecten en reptielen in verborgen zitten… 3 maanden lang te bezoeken.

Werk van kunstenaars als Rossella Biscotti (1978) en Tomás Saraceno en Rafael Gomezbarros zitten er in verweven.