AMSTERDAM - NEMO Science Museum verwelkomt 725.000 nieuwsgierige bezoekers in 2023. Het 100-jarig jubileum is samen met het publiek groots gevierd binnen én buiten de museummuren met het thema nieuwsgierigheid. Bezoekers zijn erg tevreden over het museum en waarderen NEMO met hoge cijfers. Ook online wist het publiek het museum goed te vinden, met meer dan 1,3 miljoen unieke bezoekers voor de website en 2,1 miljoen voor NEMO Kennislink.


image

Iconische Kettingreactie demonstratie NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan


Experimenteren in het Laboratorium van NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan


NEMO 100 jaar

NEMO Science Museum bestaat 100 jaar en heeft dit feestelijk gevierd met onder andere een landelijke Science Tour, Science Spektakel op het water, de jubileumsite NEMO100jaar.nl, het Jubileumfeest en het Festival van de Nieuwsgierigheid. NEMO is bovendien geëerd met de Jubileumpenning van de Gemeente Amsterdam. De Jubileumpenning is uitgereikt door burgemeester Femke Halsema aan algemeen directeur Géke Roelink. Roelink vormt samen met zakelijk directeur Rutger Hamelynck het bestuur van NEMO Science Museum sinds 2023.


NEMO Kennislink

Naast de positieve bezoekerscijfers van het museum werd NEMO dit jaar ook online goed bezocht, alleen al het platform nemokennislink.nl was goed voor 2,1 miljoen unieke bezoekers in 2023. Op deze website brengt het museum al ruim 20 jaar actueel wetenschappelijk nieuws en inzicht in de wetenschap achter de actualiteit. In 2024 introduceert NEMO Kennislink een nieuwe website.

Verwacht in 2024

Tentoonstelling Living Looonger in De Studio

Vanaf vrijdag 19 januari 2024 is de nieuwe tentoonstelling Living Looonger te bezoeken in De Studio van NEMO. De tentoonstelling laat de mogelijkheden en gevolgen zien van een langer leven. De afgelopen 150 jaar is de levensverwachting van de mens verdubbeld. Living Looonger belicht een aantal belangrijke vragen rondom ouder worden. Zo kunnen bezoekers hun biologische leeftijd onderzoeken, hands-on ervaren welke lichaamsdelen vervangen kunnen worden, meedenken over de gevolgen voor onze maatschappij en stilstaan bij onze sterfelijkheid. De Studio is de extra locatie van NEMO voor volwassenen op het naastgelegen Marineterrein.

Nieuwe tweede verdieping Technium

In de zomer van 2024 opent de nieuwe tweede verdieping Technium. In deze nieuwe permanente tentoonstelling draait het om de gemaakte wereld. De nieuwste game, onze kleding, de fiets, trein of tram die ons van A naar B brengt - alles om ons heen dat door mensen is gemaakt, is techniek. In Technium ervaren bezoekers hoe we technologie gebruiken om onze leefomgeving leuker, veiliger en duurzamer te maken, en taken makkelijker en sneller uit kunnen voeren. Ze ontdekken hoe techniek het leven voor iedereen beter kan maken, nu en in de toekomst.

Groen dak

In het najaar van 2024 start de vernieuwing van het iconische NEMO dak. Het dak van NEMO is het hoogste stadsplein van Nederland met een prachtig uitzicht over de stad. Het nieuwe dak, ontworpen door het architectenbureau van Renzo Piano, wordt voorzien van veel groen. Het dak is een cadeau aan de stad Amsterdam die haar 750e verjaardag viert.