AMSTERDAM - Proefjes doen, ontdekken hoe statische elektriciteit werkt en genieten van het uitzicht op het dak. Vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur kunnen bezoekers weer op onderzoek in NEMO Science Museum. Om een veilig museumbezoek te creëren, is het bezoek net iets anders dan voor de corona-uitbraak.
"We hebben drie basisregels: 1,5 meter afstand houden, handen vaak reinigen en het volgen van de route door het museum", aldus Michiel Buchel, directeur NEMO. "
Hoewel er veel aanpassingen gedaan zijn, bleek tijdens een testdag dat we er in geslaagd zijn om de NEMO-ervaring te behouden. We kijken er enorm naar uit om onze nieuwsgierige bezoekers weer te verwelkomen".

Wat verandert er vanaf 1 juni 2020?
Voor de heropening volgt NEMO het 'Protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea' en de adviezen van het RIVM. Zo dienen alle bezoekers van tevoren een tijdslot te reserveren. Michiel Buchel: "Juist omdat we een beperkt aantal bezoekers toelaten, zal het een stuk rustiger zijn in het museum. Dat is voor de bezoeker ook prettig."

Bezoekers worden vooraf geïnformeerd over de voorzorgsmaatregelen die NEMO neemt en wat er van hen wordt verwacht. Na afloop van een bezoek wordt om feedback en observaties gevraagd. "Naast de mogelijkheid om bezoekers te spreiden, is de communicatie ook een voordeel van online ticketing."

Alle verdiepingen van het museum zijn geopend, alleen de Kettingreactie is voorlopig niet te zien in NEMO. De demonstratie over oorzaak en gevolg is zo populair, dat de 1,5 meter afstand niet te hanteren is. Sinds de sluiting van het museum worden fans van NEMO opgeroepen om zelf thuis een kettingreactie te maken. De verrassende resultaten zijn online terug te vinden.

"Er wordt hard gewerkt aan een spannende demonstratie over wetenschap om je heen, met een vuurtornado en een waterval van stikstof. Deze demonstratie zal plaatsvinden in een ruimere zaal, die we normaal gesproken gebruiken om scholen te ontvangen of evenementen te organiseren," aldus Buchel.

Het dakplein van NEMO is zolang de coronamaatregelen gelden niet gratis toegankelijk. Het is in gebruik als horecaterras. Bezoekers kopen een ticket voor 3,50 en kunnen deze inruilen voor een drankje in het restaurant. Meer informatie is te vinden op nemosciencemuseum.nl