AMSTERDAM - Het Nationaal Monument op de Dam krijgt een grote opknapbeurt. Die opknapbeurt is begonnen op maandag 16 mei, en duurt tot eind december. Er komt een 5 meter hoge bouwwand rond het monument.

Jammer, want dan kan men het monument even niet zien. Maar u kunt wel genieten van kleurrijke panelen op de wanden die samen een tentoonstelling vormen. Bewoners en bezoekers komen via die panelen meer te weten over het monument, de Dam en het thema vrijheid. Met beeld, teksten en filmpjes. Ook is er een audiotour over de bedrijven rond de Dam. De gemeente Amsterdam organiseert dit samen met het Amsterdam Museum.

Kalksteen uit Toscane
In 1997 is het monument voor het laatst gerestaureerd. Sindsdien wordt het elk jaar gecontroleerd en gemonitord zodat het schoon, veilig en heel blijft. Elke 25 jaar moet het monument onderhouden worden, vanwege de steensoort travertin. Dit is een marmerachtige, poreuze kalksteen uit Italië. Deze steen zie je ook terug in de Trevifontein en het Colosseum in Rome.

Monument op reis
Het natuursteen wordt hersteld en op sommige plekken vervangen. Ook maken we het monument steviger, door de betonnen kern te fixeren. Delen van het monument worden gedemonteerd en gaan op reis, naar een steenhouwerij buiten de stad.

Herdenken

Het Nationaal Monument stamt uit 1956 en is gemaakt door beeldhouwer Rädecker en architect Oud. Het monument is voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en staat elk jaar centraal bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.