AMSTERDAM - In de nacht van 17 op 18 juni, stipt om middernacht, lopen duizenden deelnemers een sponsorloop van Amsterdam naar Amsterdam, van Rotterdam naar Den Haag en van Nijmegen naar Arnhem. Het is de Nacht van de Vluchteling.

Het doel van de loop is met elkaar een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor noodhulp aan vluchtelingen en vragen de lopers door hun deelname op een positieve manier aandacht voor vluchtelingen wereldwijd.

Meters cadeau

Het kan zijn dat u lopers tegenkomt op de route van Amsterdam naar Amsterdam. Het startschot klinkt in de Westergasfabriek. Per pont steken deze lopers het IJ over, om de tocht voort te zetten en via Waterland weer in Amsterdam Oost te finishen.

De IJveer van het GVB geeft de lopers op deze route eigenlijk dus wat meters cadeau.

Zowel bij de korte wandeltocht met een beperkt aantal deelnemers in de vooravond, als de lange wandeltocht in de nacht worden vanaf het Westerdok speciale IJveren ingezet. De deelnemers van de korte wandeltocht zullen tussen 20.00 en 21.00 uur oversteken vanaf het IJplein. Deze groep zal dan dusdanig uitgerekt zijn, dat ze meekunnen met de reguliere IJplein-pont. Er wordt rekening gehouden met een wachttijd van 15 minuten.

Speciaal voor deze gelegenheid werd er een draaiboek gemaakt.

De belangrijkste informatie op een rijtje:

-10/20 KM route = 1 pont (Jumbo). Arriveert om 18:30, afvaart om 19:10 en 19:30, vaart tot maximaal 19:50 uur

-40 KM route = 2 pont. Arriveert om 00:15, afvaart om 00:20, 00:25, 00:30, 00:35, 00:40, tot maximaal 00:50 uur.

Vrijwilligers

Aan beide kanten van de pont worden vrijwilligers ingezet om het op- en afstappen te versoepelen. Ook op de pont staat een vrijwilliger. Zij staan in contact met de schipper, geven aan wanneer er vertrokken kan worden en zetten snel een vlag op om de boot herkenbaar te maken voor de lopers.

Verder staat er op elektronische borden: EVENEMENT.

Op de Distelweg speelt een Columbiaanse dansgroep om de lopers van de korte loop te verwelkomen. Op Westerdok is een theatergroep actief bij het aan boord gaan van de deelnemers van de lange loop.