AMSTERDAM - Op 15 april opende het AFK Snelloket voor Amsterdamse makers die reageren op de coronacrisis. Met een beperkt budget van € 300.000 tegenover een enorme nood onder culturele ZZP-ers, wil het AFK de nieuwe culturele initiatieven blijven stimuleren.


Het Snelloket wil ook in deze tijd een concrete mogelijkheid bieden voor deze groep makers, naast de reguliere subsidieregelingen die men biedt. Vanaf het eerste moment dat het loket open was, is het AFK overspoeld geworden met aanvragen. En klachten. Want men heeft nu plots het spel veranderd tijdens het 'spelen'. Terwijl sommige mensen dachten 'ik wacht even zodat de druk van de ketel is', kwam men vandaag 6 mei 2020 voor een dichte Digitaal Snelloket deur te staan!

Sinds de opening van het Snelloket oversteeg het aantal aanvragen het totaal beschikbare budget meerdere malen. Daarom bleek zonder veel tamtam dat vorige week het loket was opengezet voor alle ruim 200 aanvragen die op dat moment gereed waren. Na de indiening van deze aanvragen moest het AFK besluiten om het loket voorlopig te sluiten, totdat er mogelijk extra gelden beschikbaar komen. Ook daar is naar buiten toe weinig van te lezen geweest. Eerdere aanvragers kregen geen mail, niet van te voren en niet na afloop.

Dat moeten sluiten van het Snelloket is sneller dan verwacht en toont de enorme behoefte aan van het Snelloket. Van de vele aanvragen die men via het loket heeft mogen ontvangen, heeft men direct al meerdere culturele projecten mogelijk kunnen maken en zijn de eerste makers gestart.

Annabelle Birnie, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst: "Het Snelloket toont aan dat Amsterdamse makers niet stilzitten en een inspirerende bijdrage leveren voor de stad. Het AFK heeft helaas niet iedereen kunnen bedienen, maar we doen er alles aan om aanvullende middelen te werven. Om voor diegenen die we moesten teleurstellen het Snelloket zo snel mogelijk weer te openen. Zo blijft het AFK (het kleine) verschil maken voor de culturele ZZP-er en dat is wat telt."

Een van de teleurgestelde makers is nu bij de Ombudsman gaan klagen.

Studio Dreams Come True