AMSTERDAM - Het moet anders vonden studenten aan de VU in Amsterdam. Verenigd in de 'Green Office' zijn ze betrokken bij het ontwikkelen van duurzame initiatieven binnen de Amsterdamse universiteit. Black Friday is voor veel medestudenten hét moment om een nieuwe mobiel aan te schaffen. Omdat het scherm een barst heeft, een microfoon het niet optimaal doet of de batterij steeds sneller leeg is. Alleen zijn dit precies zaken die eenvoudig te repareren zijn en zo kunnen de studenten aan de VU nog jaren met hun bestaande telefoon doen en consuminderen.


Green Office organiseert daarom volgende week vrijdag (2 december) 'Green Friday'. Hierbij heeft Green Office VU reparatiebedrijf ThePhoneLab gevraagd hen te ondersteunen om op deze dag mobieltjes van studenten te repareren binnen de muren van de universiteit. Om zo awareness te creëren met betrekking tot repareren in plaats van nieuw aanschaffen.

Actief deelnemen en integratie van duurzaamheid
Green Office is betrokken bij veranderingen op het gebied van duurzaamheid binnen diverse universiteiten in Nederland en andere Europese landen. Zo helpen ze studenten studiekeuzes te bepalen op duurzaamheidskarakter en helpen ze de universiteiten te bepalen welke faculteiten welke studies op het gebied van duurzaamheid moeten aanbieden.

Jordi Serra Adroer, een van de initiatiefnemers en Education Officer bij Green Office VU: "Het opbouwen en in stand houden van een actieve duurzaamheidsgemeenschap door interdisciplinaire samenwerking te bevorderen zien wij als een belangrijke taak. Hierbij organiseren en promoten wij evenementen met betrekking tot duurzaamheid aan de VU Amsterdam. Het organiseren van Green Friday op 2 december geeft ons de mogelijkheid studenten na te laten denken over duurzaamheid in de kern van het woord. Waarom een mobiel vervangen terwijl deze nog prima eenvoudig en goedkoop te repareren is."

ThePhoneLab om hulp gevraagd
Boris Blijham, oprichter van ThePhoneLab kreeg kortgeleden een telefoontje met de vraag of zijn bedrijf kon ondersteunen bij Green Friday. Blijham: "Na het belletje van Jordi van Green Office hebben ik geen moment getwijfeld, hier doen we aan mee! Duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers van onze organisatie en dat wij middels dit initiatief mee kunnen doen om dat op het netvlies te krijgen van jongvolwassenen is natuurlijk geweldig. Enorm veel telefoons liggen ongebruikt in een la terwijl ze nog waarde vertegenwoordigen of prima te gebruiken zijn. Een kleine reparatie is vaak voldoende om er weer een volwaardige smartphone van te maken. Op Green Friday laten we dat zien."

Green Friday
Op 2 december kunnen studenten zich, met hun smartphone, melden op het kantoor van Green Office VU. Van 10 tot twee uur zijn specialisten van ThePhoneLab aanwezig om defecte mobiele telefoons nieuw leven in te blazen.