AMSTERDAM - Museum Ons' Lieve Heer op Solder treedt op 12 oktober 2022 toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De voormalige verscholen huiskerk op een zolder in de Amsterdamse binnenstad is opgenomen als sleutelstuk en vertelt een verhaal bij het venster De Opstand.

Geselecteerde sleutelstukken
De zolderkerk wordt in 1662-1663 gebouwd en bevindt zich in een grachtenpand in de Amsterdamse binnenstad. De zolderkerk is een uitzonderlijk voorbeeld van religieuze tolerantie. Wanneer in 1578 het katholieke bestuur van Amsterdam wordt afgezet en nemen protestanten de macht over. Alle uitingen van katholiek geloof zijn voortaan verboden en daarom nemen katholieken hun toevlucht tot verborgen huiskerken. Het stadsbestuur staat dit oogluikend toe. In de Republiek geldt namelijk het principe van vrijheid van geweten: achter de voordeur mag iedereen denken en geloven wat men wil.

Bekijk hier de museumpagina van Museum Ons' Lieve Heer.

Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.