AMSTERDAM - In Zuidoost wordt het eerste multiculturele uitvaartcentrum van Amsterdam gebouwd, het yardenhuis.

Het gebouw komt aan de Hoogoorddreef. De officiële start van de bouw was begin maart. De opening is medio 2019. Een lang gekoesterde wens van bewoners en bestuur van Zuidoost gaat hiermee in vervulling.

Ruimte voor rituelen

Het stadsdeel kent een grote diversiteit aan gemeenschappen met allemaal hun eigen uitvaartrituelen. Nu komt er in Zuidoost een plek waar iedereen afscheid kan nemen van naasten en geliefden volgens zijn eigen geloofsovertuiging of uitvaartrituelen

Het uitvaartcentrum maakt dit mogelijk door flexibel te zijn en genoeg tijd en ruimte te bieden. Zo kunnen nabestaanden in alle rust invulling geven aan het afscheid en de rouwbijeenkomsten na de uitvaart. Daarnaast heeft het een sociale ontmoetingsfunctie. Iedereen die in stadsdeel Zuidoost en omgeving woont kan terecht bij het yardenhuis.

24 uur per dag beschikbaar

Het gebouw krijgt meerdere kleine ruimten om intiem afscheid te nemen en een aula met een capaciteit van 500 bezoekers voor grotere uitvaarten. Verder kunnen nabestaanden 24 uur per dag terecht en is een keuken aanwezig zodat nabestaanden kunnen koken. De ramen zijn zo geplaatst dat het gebouw van binnen voldoende geborgenheid en privacy biedt voor het nemen van een waardig afscheid.

Yarden

Het stadsdeel heeft uitvaartorganisatie Yarden geselecteerd voor de financiering, realisatie en exploitatie van het uitvaartcentrum. Yarden is een landelijke uitvaartorganisatie, op het terrein van dienstverlening in de uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen.