AMSTERDAM - Van 22 april t/m 29 mei 2023 toont het Verzetsmuseum een herdenkingsmuur als tijdelijk monument voor de April-meistakingen, dit jaar tachtig jaar geleden.


Op 29 april 1943 maken de bezetters onverwachts bekend dat de Nederlandse militairen, die in 1940 waren vrijgelaten, alsnog in krijgsgevangenschap naar Duitsland moeten: bijna 300.000 jonge mannen. Iedereen kent wel iemand die het aangaat. 200.000 tot 500.000 verontwaardigde Nederlanders gaan demonstratief in staking.

Doodvonnissen op posters

De bezetters reageren direct met intimidatie en terreur: Duitse patrouilles rijden schietend rond. Tachtig arrestanten worden standrechtelijk veroordeeld en doodgeschoten. Hun lichamen worden op geheime plekken begraven; hun namen op posters bekendgemaakt, om angst aan te jagen. Er vallen zeker 184 doden en ruim vierhonderd gewonden. Op 6 mei wordt vrijwel nergens meer gestaakt.

Keerpunt

De April-meistakingen zijn een keerpunt: niemand in Nederland denkt nog dat het wel meevalt met de bezetting en de Duitse bezetters geven het op om de Nederlanders voor zich te winnen. Vanaf nu gaat het hard tegen hard.


image


Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam