AMSTERDAM - Vanaf vanochtend 9.00 uur geldt er in de drukste gebieden van Amsterdam een mondkapjesplicht. De waarschuwingsborden zijn gisteren al geplaatst. Niet iedereen vindt dit de geschiktste aanpak om de coronapandemie te bestrijden.

De waarschuwingsborden zijn geplaatst bij de Nieuwedijk, in de Kalverstraat, op de Wallen, in de Albert Cuijpstraat en op Plein '40 - '45. De reacties van mensen op straat zijn gemengd. Sommigen vinden dat de borden niet zichtbaar genoeg zijn. "Misschien hadden ze beter een soort banners over de straat heen kunnen hangen."

Een toerist geeft aan dat hij de borden juist erg zichtbaar vindt. "Mensen kijken vooruit, en dan kijken ze tegen de borden aan."

Verdriedubbeling
Gisteren werd bekend dat het aantal coronabesmettingen in Nederland nog steeds toeneemt, maar dat het virus zich in Amsterdam en Rotterdam zich nog sneller verspreidt dan elders in het land. In de afgelopen twee weken is het aantal positieve testen in de hoofdstad verdriedubbeld. Van 22 juli tot en met 4 augustus testten in Amsterdam 563 mensen positief. In de twee weken daarvoor waren dat er 191.

Stan woont in het Wallengebied en denkt dat het verbod niet gaat helpen. "Dan moet ik 50 meter lopen en dan mag het mondkapje ineens weer af. Dan gaat iedereen hier op de hoek van deze drukke straat zijn of haar mondkapje af doen. Dat helpt toch niet."

Toeristen

Of toeristen de regels gaan naleven blijft volgens sommigen de vraag. Volgens buurtbewoners is het onduidelijk waar je nou wel en niet een mondkapje moet dragen. "Ze hadden beter het hele gebied kunnen doen, in plaats van hier wel en daar niet."

Een ander zegt dat toeristen de boete van 95 euro waarschijnlijk niet zomaar kunnen betalen.

Hosts en gratis mondkapjes
De gemeente Amsterdam gaat hosts inzetten om tijdens drukke weekenden mensen op de mondkapjesplicht te wijzen. Ook zullen ze gratis mondkapjes uitdelen.

Naast de mondkapjesplicht gelden ook alle andere maatregelen nog. Zoals het eenrichtingsverkeer, het doseren van de toegang en het tijdelijke afsluiten van straten. Uiteraard blijft ook met mondkapje de anderhalvemeter afstand gelden.