AMSTERDAM -Als het Stedelijk op 1 juni de deuren weer opent, is er een nieuw item te koop in de museumwinkel: een special edition mondkapje, ontworpen door de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales, die op dit moment een grote tentoonstelling in het Stedelijk heeft. De grote zwarte vlinder op het mondkapje is een verwijzing naar zijn werk Black Cloud, de publiekslieveling in de tentoonstelling.


Solidariteitsproject

Meteen toen de coronacrisis Mexico bereikte, heeft Carlos Amorales, gesteund door zijn galerie en verzamelaars, in Mexico-stad het initiatief genomen om een plaatselijk naaiatelier mondkapjes te laten maken voor de kwetsbaren op straat, zoals schoenlappers, schoonmakers, tijdschriftverkopers, musici en sekswerkers, die zonder bescherming tegen corona op straat werken en veel inkomsten mislopen. Daarnaast heeft het Stedelijk hem een opdracht gegeven voor de productie van mondkapjes voor verkoop in het museum, in hetzelfde atelier gemaakt. De opbrengsten van die mondkapjes komen ten goede aan Amorales' solidariteitsproject.

Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum: “Bij Carlos Amorales gaat het vaak over de verhouding tussen individu en samenleving. Hij vraagt zich ook af wat het betekent om geëngageerd te zijn. Toen ik hem in 2003 uitnodigde om aan de Biënnale van Venetië deel te nemen, lanceerde hij al een schoenmakersshop waarin door een performer laarzen werden gemaakt. Ik vind het heel treffend dat Carlos in deze coronacrisis met dit idee is gekomen en ben blij dat we daar als Stedelijk een rol in kunnen spelen.”

Black Cloud
De vlinder op het mondkapje is een verwijzing naar het werk Black Cloud, waarvoor in een aantal opeenvolgende zalen meer dan 15.000 zwarte vlinders zijn geplakt. De overweldigende zwerm vlinders is zowel aantrekkelijk en sprookjesachtig als een dreigend beeld van een massa waar je in opgeslokt kunt worden. Black Cloud is sinds de opening van de tentoonstelling duidelijk de publiekslieveling en al maanden een hit op Instagram.


Te koop vanaf 1 juni
Mondkapjes zijn niet verplicht in het museum, in het OV straks wel. De mondkapjes van Carlos Amorales zijn geproduceerd in een gelimiteerde oplage en in de winkel van het Stedelijk Museum te koop voor 15 euro. Zowel met de opdracht tot productie als met de verkoopopbrengst ondersteunt het Stedelijk het solidariteitsproject in Mexico-stad. Wie voor 8 juni Vriend wordt van het Stedelijk krijgt het mondkapje gratis.

Tentoonstelling verlengd
The Factory is de eerste Europese overzichtstentoonstelling van Carlos Amorales. Hij begon zijn carrière aan de Rietveld Academie en was resident aan de Rijksakademie in Amsterdam. Het Stedelijk volgt hem al vanaf die tijd. De tentoonstelling had als oorspronkelijke einddatum 17 mei, maar om bezoekers nog de kans te geven heeft het Stedelijk de tentoonstelling weten te verlengen tot en met zondag 7 juni.