AMSTERDAM - Een onderzoek naar een geneesmiddel door het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Amsterdam is per direct stopgezet, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat baby’s door het medicijn kunnen overlijden na de geboorte.

Het gaat om een middel dat aan zwangere vrouwen wordt toegediend om te onderzoeken of de placenta bij vroeggeboren kinderen kan groeien. Vrouwen die deel hebben genomen aan het zogenoemde Strider-onderzoek kregen de afgelopen dagen een brief, die in handen is van de redactie van Hart van Nederland. Daarin staat dat de risico's van het onderzoek te groot zijn.

Kans op longaandoening en overlijden
Zo lijkt de kans op een longaandoening bij de baby's groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen. Daarnaast zijn er ook geen positieve effecten van het middel gevonden bij de baby’s.

Het UMC heeft tot op heden nog geen reactie gegeven over hoeveel vrouwen er meededen aan het onderzoeken. Ook is nog niet bekend hoeveel baby’s vermoedelijk zijn overleden door het toedienen van het middel sildenafil.