AMSTERDAM - Een oude muur op een bedrijventerrein met graffiti bespuiten is nog te begrijpen, maar kladden op een monumentaal pand?


Voor de 4e keer in enkele maanden tijd is het Rioleringshuisje op de Weteringschans in het plantsoen weer beklad met graffiti. Het leek een tijdje goed te gaan. Doordat Waternet na klachten via bewoners, een wijkraadslid van wijkcentrum d’Oude Stad en Vereniging vrienden van de Binnenstad, het sinds kort meteen laat ‘herstellen’, blijft ’t het huisje langer wit en mooi.

De straf voor graffiti spuiten is een boete. Als graffitispuiter riskeert men een flinke boete als men toch zomaar graffiti spuit en wordt betrapt. Voor 2021/2022 is dat een bedrag van 140 euro en men moet ook spuitbussen inleveren.

“Maar zou het bedrag niet verhoogd moeten worden als het om monumentale panden gaat? Of nog beter registratie van verkoop van spuitbussen..”, aldus wijkraadslid van Wijkcentrum d’Oude Stadt, Gonny van Oudenallen. “Want de gedupeerde doet aangifte, er is een databank met graffititekeningen waaruit de politie registraties maakt. Soms weet men wie het is, vaak niet. Echter wie koopt er een spuitbus verf? En als je geen ‘kwalijke bedoelingen hebt” als verfspuiter vindt je het vast niet erg dat je naam word opgeschreven…”

Op deze wijze is het makkelijker kleur en spuitbus bij een dader te plaatsen. Wellicht een idee om dit in Den Haag aan te kaarten. Want elke opknapbeurt kost meer dan 140 euro…..