AMSTERDAM - Poep en plas kunnen in de toekomst best wel eens wat opleveren. Namelijk grondstoffen en geld. Waternet is in ieder geval heel blij met uw stoelgang, en u waarschijnlijk in de toekomst ook.

Wist u dat uw drol en urine nu al groen gas en kunstmest (struviet) opleveren? Waternet zoekt nu in opdracht van waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam verder naar mogelijkheden om bijvoorbeeld eiwitten en kunsthars te winnen uit rioolwater. Toekomstbeeld: inwoners sturen een rekening naar Waternet voor het gebruik van haar poep en urine?

Geld, schoner en duurzamer

Het is nog toekomstmuziek, maar als het lukt – en dat gaat waarschijnlijk wel lukken binnen tien jaar - om uit afvalwater grondstoffen te maken, dan kan dat de basis zijn voor diervoeding. En óók voor ons voedsel. Het levert de samenleving geld op maar nog belangrijker: steden en dorpen worden een stuk schoner en duurzamer.

Waternet gefeliciteerd!

Waternet bestaat - als eerste en enige watercyclusorganisatie - tien jaar. Waternet gefelicteerd! Aan Waternet dankt u het volgende: zwemmen in de grachten, dijkinspecties met drones, vaak minder betalen voor drinkwater en riool. In de afgelopen tien jaar bleek ook dat er meer te halen valt uit rioolwater en uit drinkwater winnen we zuivere kalkkorrels en energie. Uit maaisel van de slootkanten produceren we weer biocomposiet.