AMSTERDAM - Curatoren en restauratoren van Eye Filmmuseum presenteren op zaterdag 3 juni hun nieuwste en mooiste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Bezoekers komen deze editie meer te weten over de geschiedenis van Feministisch Filmkollektief Cinemien met de vertoning van de gerestaureerde Cinemien-documentaire Donna: Vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, 1980). Ook is er ruim aandacht voor het recent geschonken archief van Nederlands bekendste filmproducent, Matthijs van Heijningen, oprichter van Sigma Films.

Meet the Archive, 3 juni 2023, 11.00 - 21.00, gratis toegang, voertaal: Engels. Onderdeel van de Eye International Conference 2023, eyefilm.nl/meetthearchive

Meet the Archive belicht jaarlijks de rijkdom van de Eye-collectie, die maar liefst 55.000 filmtitels omvat, naast tientallen archieven van regisseurs, filmvakmensen en -instellingen. Zaterdag 3 juni vertellen gepassioneerde curatoren en restauratoren over hun nieuwste (onderzoeks)projecten, waarbij topics worden besproken als filmcensuur, het vergeten werk van vroege vrouwelijke filmmakers en het hergebruik van filmfragmenten uit de Eye-collectie in nieuwe (digitale) kunstwerken.

Cinemien & Donna
Dit jaar is er bijzondere aandacht voor de vroege jaren van filmdistributeur Cinemien, in 1974 opgericht als feministisch filmkollektief. De vrouwen van Cinemien initieerden allerlei activiteiten om het filmplafond in de film- en mediawereld te doorbreken. Door de aankoop en distributie van vrouwenfilms wilden ze niet alleen de positie van vrouwelijke regisseurs verbeteren, maar ook tegenwicht bieden aan het stereotiepe vrouwbeeld in mainstreamfilms. Ze hoopten daarmee en een de bewustwording van de filmcultuur van vrouwen te stimuleren.

Een van de films uit Cinemiens vroege periode is Donna: Vrouwen in verzet (1980) van Yvonne Scholten – een eerbetoon aan de strijd van Italiaanse vrouwen voor gelijkberechtiging, met als vertrekpunt de fascistische aanval op de Romeinse vrije radiozender Radio Donna in januari 1979.

Curator Simona Monizza, researcher Gerdien Smit en regisseur Yvonne Scholten leiden de premièrevoorstelling van de digitale restauratie in, waarbij parallellen worden getrokken met de hedendaagse strijd voor gendergelijkheid. De restauratie kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en werd ondersteund door het programma 'A Season of Classic Films' van ACE (Association des Cinémathèques Européennes). Dit project wordt gefinancierd door het Creative Europe MEDIA-programma van de EU.

Archief Sigma Films
Achter Sigma Films gaat de naam schuil van Nederlands bekendste filmproducent, Matthijs van Heijningen (1944). Hij richtte het productiebedrijf op in 1974, vanaf 1978 bijgestaan door levenspartner Guurtje Buddenberg (uitvoerend producent/Senior Vice President). Van Heijningen schonk het papieren Sigma-archief aan Eye, dat de 246 dozen inmiddels heeft geïnventariseerd. De schenking is een belangrijke aanwinst: de affiches, scripts, briefwisselingen, foto's en financiële overzichten geven inzicht in de totstandkoming van tientallen Nederlandse speelfilms in allerlei genres, van Een vrouw als Eva en De lift tot Gebroken spiegels en Andy, bloed en blond haar. Archivaris Piet Dirkx presenteert een korte film over de verwerking en betekenis van het Sigma-archief.

Programma 3 jun
iDe Meet the Archive-dag is opgedeeld in vier thematische blokken, met aandacht voor de geschiedenis van de stille film, nieuwe aanwinsten en ontdekkingen, restauraties, en hergebruik van (gevonden) filmfragmenten uit de collectie. Ook zijn er presentaties rond het gebruik van geluid en muziek en presenteert het elektroakoestisch collectief Wanderwelle de definitieve versie van de experimentele collagefilm The Four Nightmares. Bekijk hier het hele programma.

11.00 – 12.00 Silent film
12.40 – 14.10 New(s) from the collection
14.50 – 16.25 Restoration, digitasion & re-use
17.00 – 18.00 Wanderwelle Meets the Eye Collection
19.00 – 21:00 Avondvoorstelling: Donna: Vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980, 64')