AMSTERDAM - Het IJpleinveer krijgt een nieuwe pontaanlanding. Door de pontaanlanding te verplaatsten naar de oostkant van de De Ruijterkade wordt de oversteek korter en sluit de fietsroute beter aan op de route richting Geldersekade. Dit weekend wordt er een tijdelijke fietsbrug geplaatst en geldt er een omleiding voor fietsers.

Een belangrijk onderdeel van Sprong over het IJ is het verplaatsen van het IJpleinveer. Op dit moment maakt het IJpleinveer vanaf het Centraal Station nog een ruime bocht naar het IJplein in Noord. Dat kan beter en sneller. Daarom wordt de route van de veerpont tussen het station en het IJplein verplaatst naar de Ruijterkade Oost, vlakbij de Oostertoegang en Oosterdokseiland.

Door de kortere vaartijd kan de veerpont vaker in een rechte lijn oversteken. We breiden de kade uit met 2 pontfuiken en maken meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

Het verplaatsen van de veerpont verbetert de reistijd van fietsers door de logischer aansluiting op de bestaande fietsroutes. Wij verwachten hier in de toekomst vooral meer fietsers door de groei van het aantal inwoners in Amsterdam Noord. Met de uitbreiding van aanlegplaatsen en veren hebben reizigers straks een keuze tussen 2 volwaardige opstapplaatsen.

Het veer tussen het Centraal Station en het IJplein in Amsterdam Noord gaat in een rechte lijn naar de De Ruijterkade. De meeste werkzaamheden zijn bij de aanlanding aan de zijde van het Centraal Station, waar nu riviercruiseschepen liggen en er wordt nieuw land aangelegd om een verkeersplein voor voetgangers en (brom)fietsers te maken voor de pontaanlanding.